hrvatski sabor

Povodom 175. godišnjice ustoličenja, izvješena replika Jelačićeve banske zastave

05.06.2023 u 11:28

Bionic
Reading

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković na početku saborske sjednice u ponedjeljak podsjetio je na 175. obljetnicu ustoličenja bana Josipa Jelačića, te je tom prilikom u Sabornici izvješena replika Jelačićeve banske zastave

Sabor zbog blagdana Tijelova ovog tjedna zasjeda od ponedjeljka do srijede, a radni tjedan zastupnici otvaraju raspravom o izvješću o radu Državnog ureda za reviziju za 2022. godinu. Na početku sjednice Jandroković je podsjetio kako je Jelačić za hrvatskog bana ustoličen na današnji dan, 5. lipnja 1848., a njegova banska zastava prije 175 godina prvi put je bila ovješena u Hrvatskom saboru, prilikom njegova tadašnjeg zasjedanja.

Crvena i bijela boja na banskoj trobojnici bile su preuzete iz grba Hrvatske, a plava i bijela iz onih Dalmacije i Slavonije. Zajedno s grbovima Hrvatske, Slavonije i Dalmacije te su tri boje tvorile jasan simbol tadašnje želje za trojedinom kraljevinom, odnosno jedinstvom hrvatskih zemalja, dodao je. Kasnije je ta trobojnica u Sabornici bila istaknuta i u počecima rada prvog demokratski izabranog višestranačkog Sabora, od kraja 1990. pa sve do 1995. godine, naglasio je Jandroković.

  • +3
Gordan Jandroković Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Podsjetio je da je Sabor, koji je započeo zasjedanje 5. lipnja 1848. godine, bio u sazivu koji je prvi put u povijesti izabran putem javnih izbora, a u Sabor su tada ušli prvaci hrvatskog narodnog pokreta (Gaj, Šokčević, Kukuljević Sakcinski, Vukotinović, Mažuranić i drugi). Osim toga 1848. doneseno je niz dalekosežnih odluka poput one o ukidanju kmetstva i traženja ujedinjenja Dalmacije i Vojne krajine sa Hrvatskom i Slavonijom, te zatraženo ustavno ograničenje vlasti habsburškog monarha i potvrđena odluka bana Jelačića o prekidu odnosa s Ugarskom. Bio je to i prvi Sabor koji je zasjedao na hrvatskom jeziku, podsjetio je Jandroković.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Hrvatski sabor

„Trezven pogled u prošlost, zajedno s realnom sviješću o vlastitim postignućima, pa i neuspjesima, od ključne je važnosti. Poznavanje zbivanja iz povijesti hrvatskog naroda presudno je bitno ukoliko se želi racionalno sagledati sadašnjost te donositi kvalitetne odluke o našoj budućnosti”, rekao je predsjednik Sabor i  naglasio važnost osvješćivanja mlađim naraštajima bogate povijest hrvatskog naroda i odražavanja  živim uspomenu na istaknute pojedince koji su se znali nesebično davati za domovinu.

"Njihovim je zauzimanjem hrvatski državotvorni proces dobio novu dimenziju i poticaj. Izravna posljedica toga je afirmacija hrvatske nacionalne političke svijesti, a suvremena Hrvatska, čvrsto to vjerujem, kulminacija je i ostvarenje i  njihovih ambicija", kazao je Jandroković.