nato snage

Jandroković posjetio hrvatske vojnike u Litvi, pogledajte što im je poručio

01.06.2023 u 14:19

Bionic
Reading

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković u četvrtak je posjetio pripadnike Oružanih snaga Republike Hrvatske u Litvi i istaknuo važnost kontinuiranog hrvatskog doprinosa kolektivnoj sigurnosti NATO saveza u skladu s njegovim konceptom odvraćanja i obrane.

Jandroković je, uoči konferencije predsjednika parlamenata država članica NATO-a u Vilniusu, posjetio vojni poligon Pabradė, gdje se susreo s pripadnicima 3. hrvatskog kontingenta (HRVCON) koji sudjeluju u NATO-ovoj aktivnosti "Ojačane prednje prisutnosti".

Kazao je kako je njihov doprinos bitan "u aktualnim iznimno složenim geostrateškim okolnostima", stoji u priopćenju Hrvatskog sabora.

Gordan Jandroković s hrvatskim vojnicima u Litvi Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Hrvatski sabor

Ukupni sastav 3. HRVCON-a je 180 pripadnika, a radi se o pješačkoj motoriziranoj satniji koja je odlukom Hrvatskog sabora u Litvu otišla u siječnju ove godine pod zapovjedništvom pukovnika Samira Mršića.

Predsjednik Sabora zahvalio je pripadnicima Hrvatske vojske na "predanom angažmanu u Litvi" i naglasio da zajedničkoj sigurnosti unutar NATO-a "daju vrlo konkretnu dodanu vrijednost".

Gordan Jandroković s hrvatskim vojnicima u Litvi Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Hrvatski sabor

Naglasio je da, štiteći sustav vrijednosti čijoj je obrani Savez posvećen, kontinuirano štite i interese Hrvatske, stoji u priopćenju.