OBAVIJEST IZ HALMED-A

Povlači se serija antibiotika, zamjena u Hrvatskoj ne postoji

01.07.2023 u 12:20

Bionic
Reading

Hrvatska agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) izvijestila je o povlačenju određene serije antibiotika Benzetacil

Tvrtke Medical Intertrade d.o.o i Pharma One d.o.o., distributeri lijeka Benzetacil 2,400.000 UI polvo y disolvente para suspensión inyectable, (bencilpenicilla benzatina), pakiranje 1 bočica i 1 ampula s otapalom, u suradnji s Agencijom za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) provode povlačenje serije T008 predmetnog lijeka. Povlačenje se provodi do razine ljekarni.

Navedeni postupak povlačenja provodi se zbog sumnje u neispravnost u kakvoći koja se odnosi na mogućnost pogrešnog označivanja vanjskog pakiranja lijeka, pri čemu postoji mogućnost da je lijek označen jačinom 1.200,000 UI umjesto ispravnom jačinom 2.400,000 UI.

Budući da odobrenje za stavljanje u promet u Republici Hrvatskoj nema niti jedan lijek s djelatnom tvari benzilpenicilinbenzatin, navedeni lijek se nabavlja postupkom izvanrednog unošenja temeljem izjave zdravstvene ustanove o potrebi za nabavkom lijeka ili za nužne slučajeve liječenja na pojedinačni recept.

Podsjećamo da su zdravstveni radnici obvezni prijaviti HALMED-u svaku nuspojavu lijeka, kao i neispravnost u kakvoći lijeka. Pacijenti koji su razvili neku nuspojavu na lijek također mogu nuspojavu prijaviti izravno HALMED-u, uz preporuku da se za svaku nuspojavu koju zapaze obrate svom liječniku ili ljekarniku radi savjetovanja o načinu nastavka terapije.