ZBOG PUTA U SAD

Povjerenstvo za sukob interesa zatražilo podatke od Ureda predsjednice

05.01.2017 u 14:58

Bionic
Reading

Zbog čak tri prijave za potencijalni sukob interesa Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa već je zatražilo podatke od Ureda predsjednice, a slučaj bi se mogao brzo naći na raspravi

Da su podaci i dokumentacija od Ureda predsjednice zatraženi, potvrdila je za tportal predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Dalija Orešković.

'Ne postoji propisani rok u kojem oni to moraju poslati, no zakon spominje da su nadležna tijela dužna dostaviti činjenice bez odgode. To će trajati neko vrijeme, no pristojan rok se može tolerirati. Iako mi odgovorno radimo na svim predmetima, činjenica je da slučajevi visokopozicioniranih dužnosnika pobuđuju najviše pažnje javnosti. To onda naravno utječe i na brzinu postupanja, pa vjerujem da će ovaj predmet brzo biti na sjednici Povjerenstva', kazala je za tportal Dalija Orešković.

Podsjetimo, Povjerenstvo je jučer potvrdilo da je zaprimilo tri prijave vezane uz putovanje predsjednice Kolinde Grabar Kitarović u SAD te da će od nadležnih tijela zatražiti dokumentaciju. 'Potom će na nekoj od sljedećih javnih sjednica raspravljati o tome jesu li prijave osnovane, odnosno na temelju prikupljenih podataka i dokumentacije donosit će se odluka o pokretanju ili o nepokretanju postupka u ovom slučaju', poručili su jučer iz Povjerenstva.

U sve tri prijave traži se da Povjerenstvo utvrdi je li put predsjednice bio službeni ili privatni i je li time prekršen Zakon o sprečavanju sukoba interesa.

Ured predsjednice na upite novinara u početku je šutio o detaljima puta u SAD, no jučer su se oglasili šturim odgovorom. 'Predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović boravi službeno u Sjedinjenim Američkim Državama sa šeficom kabineta Natalijom Hmelinom. Za vrijeme boravka predsjednica će imati sastanke s predstavnicima političkog i društvenog života te nevladinog sektora. Predsjednica je išla redovitim komercijalnim letom', stoji u kratkom odgovoru glasnogovornika Ureda predsjednice na upit N1.