sjednica u petak

Povjerenstvo za sukob interesa odlučuje o Plenkoviću, Božinoviću i Petrovu zbog prijava oko grupe Borg

25.09.2018 u 15:35

Bionic
Reading

Na dnevnom redu sjednice Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa ovog petka su krupne ribe: Predsjednik Vlade Andrej Plenković, potpredsjednik Hrvatskog sabora Božo Petrov, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović te zagrebački gradonačelnik Milan Bandić

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa u petak će tako odlučiti o pokretanju ili nepokretanju postupka protiv Plenkovića, Petrova i Božinovića. Njihovi se slučajevi mogu svesti pod zajednički nazivnik - Agrokor.

Naime, 24. kolovoza Živi zid protiv njih je podnio prijavu Povjerenstvu jer smatraju da su obmanjivali javnost vezano za broj sastanaka koje su u Vladi održali s tzv. grupom Borg o pripremi lex Agrokora.

Povjerenstvo je predmet protiv Plenkovića spojilo s ranijim koji se bazirao na sličnim optužbama.

Na meniju članova Povjerenstva u petak je i odluka o pokretanju ili nepokretanju postupka protiv Davora Božinovića. Taj je predmet otvoren ne zbog prijave, već ga je Povjerenstvo na čelu s Natašom Novaković samoinicijativno otvorilo zbog moguće nepodudarnosti podataka dostavljenih Povjerenstvu u predmetu koji se vodio protiv dužnosnika Zdravka Marića i podataka objavljenih u medijima o istim činjenicama. Riječ je o obnovljenom postupku protiv Marića, također vezanim za njegovu ulogu kao bivšeg direktora u Agrokoru prilikom stvaranja lex Agrokora.

  • +49
Sva lica Andreja Plenkovića Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Ovi su slučajevi aktualizirani krajem kolovoza, kada je u medije isplivao iskaz koji je DORH-u dala Martina Dalić, iz kojeg je razvidno da je odnos državnih dužnosnika i grupe Borg bio intenzivniji nego što se do tada znalo.

Povjerenstvo će u petak donijeti odluku u predmetu protiv Milana Bandića, pokrenutim još 2017. zbog spornog zapošljavanja Svetimira Marića, brata ministra državne imovine Gorana Marića, u Zagrebačkom holdingu.

Početkom te godine brat ministra Marića postao je član Uprave Tehničkih servisa željezničkih vozila, a nakon što je ta informacija završila u javnosti, podnio je ostavku. Tada se javio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić te je Marićevu bratu javno ponudio posao u Zagrebačkom holdingu, a uskoro je ta ponuda i ostvarena pa je Svetimir Marić postao pomoćnik direktorice ZET-a.

  • +115
Sva lica Milana Bandića Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl/PIXSELL

Na sjednici će se donijeti odluka i o pokretanju ili nepokretanju postupka protiv sisačke gradonačelnice Kristine Ikić Baniček te kninskog gradonačelnika Marka Jelića.

Donijet će se odluka i o pokretanju predmeta protiv SDP-ovih saborskih zastupnika Orsata Miljenića i Gordana Marasa zbog prijave udruge U ime obitelji iz 2017. Oni su tvrdili kako je ovaj dvojac, koji je bio dio saborskog istražnog povjerenstva za Agrokor, bio u sukobu interesa jer su imali ministarske funkcije u vrijeme kada su se u Agrokoru događali procesi koji su u konačnici doveli do propasti koncerna.