pobjednica općih izbora

Povjerenica EU-a Gabriel predložena za bugarsku premijerku

10.05.2023 u 19:59

Bionic
Reading

Pobjednici bugarskih prošlomjesečnih općih izbora s desnog centra predložili su u srijedu povjerenicu EU-a Mariju Gabriel za premijerku, u pokušaju izvlačenja zemlje iz političke blokade

Čelnik saveza GERB-SDS, Bojko Borisov, najavio je nominaciju Marije Gabriel u parlamentu u Sofiji. Politički rival saveza GERB-SDS, prozapadni blok PP-DB, rekao je da neće podržati vladu GERB-a i SDS-a unatoč nominaciji Gabriel.

U srijedu je Gabriel zajamčeno izuzeće od njezine uloge EU povjerenice za istraživanje, inovaciju i obrazovanje.

Očekuje se da će dobiti prvi mandat od bugarskog predsjednika Rumena Radeva u ponedjeljak kako bi formirala vladu. Gabriel će potom imati jedan tjedan da formira vladu. Bugarska je izabrala novi parlament peti put u dvije godine početkom travnja.

Čelnik Europske narodne stranke (EPP), Manfred Weber, kojoj GERB-SDS pripada u EU parlamentu, pozdravio je nominaciju Gabriel. Ona ima iskustvo i međunarodni ugled da zemlju izvede iz političkog zastoja, napisao je Weber na Facebooku.

Ostale bugarske stranke imale su podijeljenu reakciju na imenovanje Gabriel.

Glasnogovornica EU komisije potvrdila je u srijedu da je Gabriel zajamčeno neplaćeno odsustvo kako bi sudjelovala u pregovorima o formiranju vlade u Bugarskoj.

U njezinu odsustvu, njezine dužnosti će preuzeti Margrethe Vestager, izvršna potpredsjednica Europske komisije i Margaritis Schinas, potpredsjednik Komisije. Ako Gabriel postane premijerka, ostaje na njezinoj vladi da predloži nasljednika, rekla je glasnogovornica.