dugoočekivani sastanak

Povijesni trenutak: Na ministarskom Vijeću OECD-a usvojen Plan pristupanja za Hrvatsku

  • Autor: S. S./Hina
  • Zadnja izmjena 10.06.2022 17:10
  • Objavljeno 10.06.2022 u 16:59
tportal

Izvor: Screenshot / Autor: Društvene mreže

Na završnom sastanku Vijeća Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) na ministarskoj razini, održanom u petak, države članice OECD-a usvojile su Plan pristupanja OECD-a za Hrvatsku, priopćeno je iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova (MVEP)

Glavni tajnik OECD-a Mathias Cormann uručio je Plan pristupanja ministru vanjskih i europskih poslova Gordanu Grliću Radmanu.

Na istom su sastanku također usvojeni Planovi pristupanja za još četiri države kandidatkinje - Brazil, Bugarsku, Peru i Rumunjsku.

„Veliko mi je zadovoljstvo biti ovdje, u ovom povijesnom trenutku za moju zemlju. Iako je naša suradnja s OECD-om započela još 1993. godine, Hrvatska je 2017. formalno započela put pridruživanja ovoj organizaciji, a točno pet godina nakon toga u siječnju ove godine dobili smo pozitivnu odluku Vijeća ministara. Današnja odluka Vijeća i usvajanje Planova pristupanja otvara novo poglavlje u unaprjeđenju naših odnosa“, istaknuo je u svom izlaganju ministar Grlić Radman.

Zahvalio je državama članicama OECD-a na potpori te naglasio kako je Hrvatska do ovog uspjeha došla u iznimno izazovnim okolnostima – od financijske krize 2008. do pandemije covida-19 i dva razorna potresa 2020. godine.

Uz početak procesa pristupanja OECD-u, istaknuo je kako je Hrvatska blizu ostvarivanja svojih ostalih vanjskopolitičkih prioriteta – pristupanju eurozoni i šengenskom prostoru.

„S istom predanošću usmjerit ćemo naše napore, znanje i iskustvo u ostvarivanje članstva u OECD-u“, rekao je ministar.

„Hrvatska prepoznaje i dijeli vrijednosti duboko utkane u ovu organizaciju – slobodu, jednaka prava, društvenu pravdu, vladavinu prava i višestranački demokratski sustav. Spremni smo raditi s OECD-om i njezinim državama članicama na izgradnji snažnog, održivog, uključivog i otpornog rasta. Svjesni smo zadataka koji su pred nama i želimo nastaviti s reformama i nadogradnjom politika i praksi u skladu s OECD-ovim standardima, ubrzavajući tako razvoj naše zemlje na dobrobit svih građana“, dodao je, istaknuvši kako će hrvatska Vlada i tijela državne uprave uključena u pregovarački tim nastaviti predano raditi na ispunjavanju kriterija za članstvo.

Ovogodišnji sastanak Vijeća OECD-a na ministarskoj razini održavan je 9. i 10. lipnja, u sjedištu organizacije u Parizu pod predsjedanjem Italije.

Sudionicima su se na otvaranju obratili glavni tajnik OECD-a Mathias Cormann, talijanski predsjednik Vlade Mario Draghi, senegalski predsjednik i predsjednik Afričke unije Macky Sall te ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij.

Ministar Grlić Radman sudjelovao je i na sastancima o trgovini i ekološkoj održivosti te oblikovanju bolje budućnosti za mlade.

Također se susreo s francuskom ministricom za Europu i vanjske poslove Catherine Colonnom, te s japanskim parlamentarnim zamjenikom ministra vanjskih poslova Shingom Miyakeom, navodi se u priopćenju.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!