upozorenje iz ek-a

Povećana opasnost od terorizma tijekom blagdana: Ima li razloga za strah u Hrvatskoj?

06.12.2023 u 22:54

Bionic
Reading

Kako Banski dvori odgovaraju na upozorenja iz Bruxellesa da je ovih blagdana povećana opasnost od terorističkih napada u Europi?

U utorak je europska povjerenica za sigurnost upozorila na povećanu opasnost od terorističkih napada za vrijeme blagdana u EU-u. Kako piše Dnevnik.hr., samom činjenicom da je Hrvatska država članica Europske unije, a i zbog savezništava, ali i zbog toga da je na posljednjem glasovanju u UN-u možda postala donekle vidljivija, porasla je određena razina bojazni među oporbom i među raznim sigurnosnim stručnjacima.

Hrvatska je, treba napomenuti, na strani SAD-a i saveznika i kada je riječ o ratu u Ukrajini, i kada je riječ o ratu Izraela i Hamasa

Generalni zaključak je vladajućih i dobrog dijela oporbe je da oprez treba povećati, odnosno da je Hrvatska i dalje izrazito sigurna zemlja', piše Dnevnik hr.

'S nadolazećom sezonom blagdana postoji visoki rizik od terorističkih napada u Europskoj uniji. Vidjeli smo to nedavno u Parizu, a nažalost i ranije', rekla je Ylva Johansson, povjerenica za unutarnje poslove EK-a.

No premijer Andrej Plenković poručuje: 'Mislim da svi moramo biti budni i ta poruka povjerenice išla je za tim što se događa u posljednjih nekoliko tjedana diljem Europe. Naše su službe i policija uvijek budne', rekao je premijer. Početkom tjedna psihički bolesnik u Parizu uz islamističke pokliče nasmrt je izbo njemačkog turista. Dva mjeseca prije na sjeveru Francuske islamski ektremist nožem je ubio učitelja.

Gradonačelnik Tomašević i Nikolina Brnjac upalili prvu adventsku svijeću na Manduševcu Izvor: Pixsell / Autor: Karlo Klasic/PIXSELL

Treba li i Hrvatska strahovati? Šef Odbora za nacionalnu sigurnost odgovara oprezno.

'Da živimo u svijetu gdje je svašta moguće moguće je, ali ja vjerujem da bi MUP i SOA bilo kakve takve pokušaje mogli otkloniti u njihovim začecima. Vjerujem još uvijek da je Hrvatska sigurna zemlja. Ali, tko zna? Ne mogu staviti ruku u vatru za bilo što', rekao je Siniša Hajdaš Dončić.

Bez obzira na sve, Hrvatska nije meta, ali treba biti na oprezu, tvrdi Tonći Prodan, stručnjak za terorizam, antiterorizam i nacionalnu sigurnosti.

'Uvijek je dobro poduzeti mjere predostrožnosti, a to znači dobro osigurati sva mjesta gdje se okuplja puno ljudi. I to će ako bude biti mete u zapadnim zemljama. Novogodišnji sajmovi gdje se okuplja jako puno ljudi jer teroristi traže meke mete', rekao je Tonći Prodan.

'Posebice od drugog mjeseca i agresije na Ukraijinu svi su nam senzori upaljeni. Moramo biti na oprezu to je posao službe i policije, ali naši građani moraju biti mirni i sigurni', rekao je ravnatelj SOA-e Daniel Markić.