FIMI MEDIA

Potvrđena optužnica Vinku Mladineu

22.03.2013 u 17:13

Bionic
Reading

Zagrebački Županijski sud danas je potvrdio optužnicu protiv bivšeg direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Vinka Mladinea optuženog da je sklapao nepovoljne ugovore s marketinškom agencijom Fimi medija, znajući da će novac završiti u 'crnom fondu' HDZ-a

Mladineo je navodno sklopio tri ugovora za promidžbene aktivnosti, kao što je izrada televizijskih spotova i oglasa za obilježavanje Dana planeta zemlje. U tužiteljstvu tvrde da je bezuvjetno prihvatio ponudu Fimi medije, bez da ju je usporedio s cjenikom HRT-a po kojemu bi Fond imao i do 50 posto popusta. Na taj je način navodno oštetio Fond za oko 1,7 milijuna kuna.

Tužiteljstvo tvrdi da je Mladineo poslujući s privatnom marketinškom agencijom Fimi medijom od travnja 2008. do kraja 2009. kršio Zakon o javnoj nabavi, znajući da će novac izvučen iz državnog Fonda kojemu je bio na čelu završiti u 'crnom fondu' tada vladajućeg HDZ-a.

Njegov odvjetnik Milenko Umičević danas je ponovio da je optužnica podignuta nakon zakonom propisanih rokova zbog čega ju je sud trebao odbaciti.

Optužnica protiv Mladinea jedna je u nizu što ih je zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo podiglo protiv odgovornih osoba iz državnih institucija i tvrtki zbog poslovanja s Fimi medijom, a koje nisu obuhvaćene USKOK-ovom optužnicom protiv HDZ-a, bivšeg stranačkog predsjednika Ive Sanadera i njegovih suradnika.

Svjedočeći prošloga tjedna na suđenju Sanaderu i ostalima Mladineo je kazao da je bio zadovoljan ugovorima s Fimi medijom te da je cijena promidžbenih spotova koje je ta agencija nudila Fondu bila manja nego da su ugovori izravno potpisivani s medijima.

Mladineo je optužen i da je s vlasnikom tvrtke 'Odlagalište sirovina' Mihom Zrnićem Marinovićem Fond oštetio za više od 46 milijuna kuna, no sud je tu optužnicu sredinom siječnja vratio tužiteljstvu na doradu.