DRŽAVNA TORTURA

Potresno pismo ruske punkerice iz logora

17.12.2012 u 15:36

Bionic
Reading

Sve je sivo u zoni, napisala je članica ruske ženske punk skupine Pussy Riot o prvim tjednima u radnom logoru na Uralu gdje služi dvogodišnju zatvorsku kaznu dosuđenu zbog huliganstva i poticanja vjerske mržnje, a njezino je u pismo u ponedjeljak objavio tjednik Novoje Vremja

Marija Aljohina (24), opisala je prve tjedne provedene u kaznionici broj 28 kod grada Perma u Uralu kamo je premještena na vlastiti zahtjev zbog sukoba s drugim zatvorenicama u prijašnjoj kaznionici.

'Zona' je, a tako u Rusiji nazivaju radne logore još od sovjetskog doba, 'okružena tvornicama i tajgom' i posvuda se udiše 'otrovni dim'.

'Sve je sivo naokolo, a ako i postoji nešto druge boje, sadrži uvijek nijansu sivog. Sve: zgrade, hrana, nebo, riječi', piše mlada žena, majka malog djeteta i zaključuje 'Ovo je neživot'.

Opisuje život u karantenama gdje žene provode prve dane kako bi se priviknule. Nakon ustajanja u 5.30 u roku od pola sata moraju se pripremiti za doručak, a 40 zatvorenica raspolažu s tri umivaonika i dva zahoda.

Ne smiju se žaliti, no poželjno je odbaciti načela, šutjeti i trpjeti te priviknuti se, piše Aljohina.

Zatvorenicama se savjetuje da odlaze moliti u za to posebno uređenu dvoranu, a ako to čine mogu se nadati bolje tretmanu i ranijem puštanjem na slobodu. Pluseve dobijaju i za odlazak u čitaonicu i k psihologu.

Zatvorenice mogu raditi u krojačkoj radionici gdje za 12 sati rada na dan mogu zaraditi najviše 1.000 rubalja (25 eura) na mjesec.

Marija Aljohina i Nadežda Tolokonjikova osuđene su na dvije godine logora zbog 'huliganizma' i poticanja vjerske mržnje' jer su u katedrali Krista Spasitelja otpjevale 'punk molitvu' kojom su Gospu molile da ruskog predsjednika Vladimira Putina ukloni s vlasti.

Tolokonjikova služi kaznu u drugoj zoni, a Ekaterina Samucevič je oslobođena.