SPECIJALISTICA ZA PZO

Potpuno je jasno zašto Nijemci u Crveno more šalju fregatu Hessen, evo i detalja

08.02.2024 u 05:59

Bionic
Reading

Njemačka je prošlog tjedna u Crveno more poslala svoju fregatu Hessen kako bi sudjelovala u operaciji zaštite trgovačkih brodova od hutističkih snaga u regiji. Odabir Hessena za takve akcije pred obalama Jemena ne čudi jer je naoružanje te fregate uglavnom namijenjeno nadzoru zračnog prostora i organizaciji protuzračne obrane od bespilotnih letjelica, kakve u napadima na brodove koriste hutisti. Evo što sve znamo o njemačkom plovilu čiji radarski sustav može otkriti do 1000 ciljeva istovremeno, a takav koriste još jedino Amerikanci

Vlada u Berlinu najavila je da se Njemačka pridružila europskoj pomorskoj misiji zaštite brodova i njihovih tereta u Crvenom moru, čija je isporuka prekinuta napadima pobunjenih hutističkih snaga koje podržava Iran. Berlin je odlučio poslati u Crveno more fregatu Hessen kako bi zauzdala hutističke napade zbog kojih njemačko gospodarstvo trpi ogromne štete jer se vrijeme dostave iz Azije u sjevernu Europu povećalo za 10 dana, a cijene dopreme kontejnerskog tereta drastično su porasle.

Fregata Hessen isplovila je iz matične luke Wilhelmshaven prošlog petka, trenutno se nalazi u Sjevernom moru, a njezin dolazak u Crveno more očekuje se do kraja veljače. Krajem siječnja njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock izjavila je da će sigurnosna mjera Europske unije u Crvenom moru biti obrambena i da neće uključivati napade na teritorij Jemena. Pojasnila je i da će Hessen djelovati u sklopu Europske pomorske nadzorne misije za osiguranje Hormuškog tjesnaca (EMASoH), a ona se zbog učestalih hutističkih napada proširila i na Adenski zaljev.

Ta misija EU-a, pod nazivom Aspides, u kojoj sudjeluje sedam zemalja, namjerava se usredotočiti isključivo na zaštitu trgovačkih brodova presretanjem jemenskih raketa. S obzirom na niz protuzračnih mjera kojima raspolaže fregata Hessen, smatra se da je najadekvatnija za uništavanje hutističkih bespilotnih letjelica koje svakodnevno napadaju teretne brodove u Crvenom moru i Adenskom zaljevu.

  • +14
Fregata Hessen Izvor: Wikimedia Commons / Autor: Rebell18190

Redovito u američkom društvu

Prema njemačkim izvorima, fregata Hessen smatra se najmodernijim i najučinkovitijim brodom svoje klase u svijetu, a potvrdom njezinih posebnih kvaliteta smatra se dosadašnje višekratno sudjelovanje u međunarodnim operacijama u borbenim uvjetima. Stoga se Hessen, kao jedna od tri fregate projekta F124, s bliznakinjama Sachsen i Hamburg redovito integrira u operacije borbenih grupa američkih nosača aviona.

Izvor: Društvene mreže / Autor: clydefilm

Otkako je 2006. ušla u sastav njemačke ratne mornarice, fregata Hessen je u nekoliko navrata osiguravala samite G8 i G20 koji su se održavali u Hamburgu, a bila je uključena i kao potpora Privremenim snagama Ujedinjenih naroda u Libanonu. Brod je u Sredozemlju sudjelovao u operaciji Active Endeavour radi sprječavanja kretanja terorista ili oružja za masovno uništenje, a borio se i protiv piratstva uz obalu Somalije. Uz to, nedavno je proveo šest mjeseci u Sjevernom moru u području Arktika u sklopu NATO-ovih vježbi za odvraćanje Rusije.

Riječ je o najmodernijem plovilu u sastavu njemačke ratne mornarice, dugačkom 143 i širokom 17,4 metra te s istisninom od 5600 tona. Pogonski sustav CODAG sastoji se od dva dizelska motora i plinske turbine. Svaki agregat isporučuje 1061 konjsku snagu dok plinske turbine generiraju 3195 konjskih snaga.

Pogon pak osigurava brodu maksimalnu brzinu od 29 čvorova, odnosno 53 kilometra na sat, dok posadu čine 230 mornara i časnika te još 13 pripadnika zračne komponente s dva višenamjenska helikoptera Sea Lynx Mk 88 ili NH90, naoružana torpedima, projektilima zrak-zemlja kratkog dometa tipa Sea Skua i teškom strojnicom. Glavno naoružanje broda uključuje vođene raketne sustave RAM, Harpoon, SM2-IIIA i ESSM, poboljšanu inačicu razvikanog RIM-7 Sea Sparrow. Tu je i automatski top kalibra 76 milimetara talijanskog proizvođača OTO Melara, kao i dva Mauserova topa MLG kalibra 27 milimetara.

Izvor: Društvene mreže / Autor: WELT Documentary

Ekskluzivan sustav informiranja i zapovijedanja

Posebno važan je i protupodmornički raketni sustav za sve vremenske i uvjete na moru tipa RUR-5. Radi se o raketama koje nose protupodmornički torpedo ili dubinske bombe, a lansiraju se iz glomaznog okretljivog palubnog lansera za osam raketa raspoređenih u četiri skupine iz univerzalnog uvlačivog lansera Mk 26. Na početku putanje raketa otpada od projektila te se njegov aerodinamički plašt odvaja na tjemenu balističke putanje, s time da dubinska bomba pada slobodno, a torpedo se spušta padobranom.

Fregata je opremljena Thalesovim višenamjenskim 3D radarom s aktivnom elektronički skeniranom rešetkom, kao i radarom dugog dometa SMART-L, koje također proizvodi nizozemska podružnica Thalesa. Radari u sinergiji osiguravaju visoke performanse u domeni protuzračne obrane. Od senzora i procesnih sustava valja izdvojiti dodatni infracrveni sustav za nadzor i dugodometno praćenje IRST, potom dva višenamjenska radara Atlas 9600-M, elektrooptički sustav za upravljanje vatrom MSP 500, kao i pramčani sonar Atlas DSQS-24B.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Defense TV

Vjeruje se da je fregata Hessen tijekom nedavne modernizacije dobila napredni sustav borbenog vođenja (ACDS), koji uključuje 17 višenamjenskih konzola, od kojih svaka ima vlastito računalo. ACDS je središnji automatizirani sustav zapovijedanja i kontrole koji prikuplja i povezuje borbene informacije u realnom vremenu. Taj modul pruža sposobnosti identificiranja i klasificiranja do tisuću ciljeva, određivanja prioriteta i izvođenja sukoba. Uz to, usmjerava zračne presretače na ciljeve i razmjenjuje s borbenom skupinom sve potrebne informacije i zapovijedi. Također integrira ostale brodske senzore, oružje i izvore obavještajnih podataka radi nesmetanog zapovijedanja i kontrole taktičkih operacija borbene skupine.

Koliko je poznato, takav sustav dosad je korišten na devet američkih nosača zrakoplova, pet amfibijskih jurišnih brodova klase Wasp i svih pet amfibijskih jurišnih brodova klase Tarawa. Kako američka ratna mornarica trenutno ispituje napredniji samoobrambeni sustav SDSS, njezinoj borbenoj skupini u Crvenom moru dobro će doći nazočnost već iskušanog ACDS-a.