45 milijuna kuna

Potpisani ugovori za uspostavu hitne službe brzim brodicama

  • Autor: I. I. / Hina
  • Zadnja izmjena 05.04.2019 14:29
  • Objavljeno 05.04.2019 u 14:29
Ministri Gabrijela Žalac i Milan Kujundžić te ravnatelj SAFU-a Tomislav Petrić

Ministri Gabrijela Žalac i Milan Kujundžić te ravnatelj SAFU-a Tomislav Petrić

Izvor: Pixsell / Autor: Jurica Galoic/PIXSELL

U Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU u petak su svečano potpisani ugovori o dodjeli 45 milijuna kuna bespovratnih sredstava Europske unije Ministarstvu zdravstva za nabavu šest brzih plovila opremljenih za hitnu medicinsku pomoći na Jadranu te dvanaest biokemijskih analizatora krvi za hitnu dijagnostiku na otocima

Sredstva će biti utrošena na nabavu brzih brodica, ugovaranje vezova u polazišnim lukama, te analizatore krvi koji u kratkom vremenu mogu indicirati potrebu hitnog prijevoza pacijenta u bolnicu, rečeno je na potpisivanju ugovora.

Brodice će biti stacionirane u Malom Lošinju, Rabu, Zadru, Šibeniku, Supetru i Dubrovniku, a bit će raspoređene prema svim naseljenim otocima, za 122 tisuće stanovnika i njihovih gostiju.

Ugovore su potpisali ministar zdravstva Milan Kujundžić, ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac te ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije Tomislav Petric.

Brzim plovilima osjetno će se poboljšati transport životno ugroženih pacijenata s otoka do najbliže bolnice na obali. Dvanaest biokemijskih analizatora omogućit će osam najvažnijih hitnih krvnih pretraga koje će olakšati liječnicima postavljanje dijagnoze i donošenje odluke o hitnosti stanja pacijenta, rekao je ministar zdravstva Milan Kujundžić na svečanosti u Ministarstvu regionalnog razvoja.

Kujundžić očekuje da će brze brodice biti u funkciji za godinu dvije, jer se, kaže, tek treba izabrati proizvođač. Biokemijski analizatori, očekuje ministar, mogli biti raspoređeni na otoke i u funkciji već do početka ovogodišnje sezone.

Žalac je izrazila zadovoljstvo da je 45 milijuna kuna bespovratnih sredstava u cijelosti osigurano iz operativnog programa Konkurentnost i kohezija te istaknula da je tijekom ove i prošle godine ubrzan rast ugovaranja europskih sredstva u zdravstvenu infrastrukturu.

'Zajedno s Ministarstvom zdravstva objavili smo već šest planiranih poziva i ugovorili 51 projekt u iznosu 1,7 milijardi kuna, što predstavlja 85 posto onoga što zdravstvo treba dobiti u ovom financijskom razdoblju. Do kraja godine očekuje se ugovaranje preostalih 15 posto sredstava alociranih za zdravstvo', rekla je Žalac.

S obzirom da hitna medicinska služba mora biti dostupna svim građanima, za sljedeće financijsko razdoblje najavila je razmatranje uspostave hitne helikopterske medicinske službe koja bi bila komplementarna s danas potpisanim ugovorom i koja bi pomogla hitnom zbrinjavanju pacijenata s otoka.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!