DRUGI PUT U PAR DANA

Novi napad na liječnike, sindikat Vladi uputio dramatičan apel

  • Autor: An. S.
  • Zadnja izmjena 28.01.2019 11:02
  • Objavljeno 28.01.2019 u 09:46
U KBC Dubrava u ponedjeljak se dogodio novi napad na medicinsko osoblje.

U KBC Dubrava u ponedjeljak se dogodio novi napad na medicinsko osoblje.

Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl

Novi napad na liječnike u zagrebačkim bolnicama dogodio se tijekom noći u ponedjeljak u ponoć u hitnoj kirurškoj ambulanti u KB-u Dubrava kada je 24-godišnja osoba, tijekom pregleda, vrijeđala liječničko i medicinsko osoblje te je potom aktivirala medicinski aparat.

Muškarcu je pola sata iza ponoći pružena liječnička pomoć u KB-u Dubrava, pri čemu je on verbalno vrijeđao medicinsko osoblje, doznaje se od zagrebačke policije. Također je aktivirao vatrogasni aparat.

Nakon policijskog postupanja muškarcu je pružena adekvatna liječnička pomoć.

Ovo je drugi napad u zagrebačkim bolnicama u svega par dana. U petak je nekoliko ljudi napalo liječnike i policiju u bolnici na Jordanovcu.

HLS traži hitne mjere za podizanje sigurnosti u zdravstvenim ustanovama

U povodu napada na liječnike i zdravstvene radnike u Klinici za plućne bolesti Jordanovac i u hitnoj kirurškoj službi KB-a Dubrava, Hrvatski liječnički sindikat (HLS) u ponedjeljak je uputio apel Vladi za hitno uvođenje mjera za podizanje razine sigurnosti u zdravstvenim ustanovama.

Sindikat predlaže uvođenje obveze 24-satne nazočnosti zaštitarske službe u zdravstvenim ustanovama, nadzor kamerama na mjestima gdje su napadi na zdravstvene radnike učestaliji, poput čekaonica i prijamnih šaltera te strogu kontrolu ulazaka prilikom posjeta.

Također traže da se zdravstvene ustanove proglase mjestima nulte tolerancije na nasilje, da se napadače na zdravstvene radnike na njihovim radnim mjestima najstrože kažnjava, a imena i fotografije napadača redovito dostavljaju svim zdravstvenim ustanovama.

U Zakon o zaštiti prava pacijenata trebalo bi unijeti odredbu o obvezi pridržavanja kućnog reda za pacijente i njihove pratnje/posjete te definirati sankcije u slučaju nepridržavanja kućnog reda.

Osuđujući napade na zdravstveno osoblje, HLS ističe kako su napadi kojima su liječnici i ostali zdravstveni radnici izloženi na svojim radnim mjestima sve češći, a osobito zabrinjava podatak da doživljavaju sve više fizičkih napada.

'Iako su najnovije izmjene Kaznenog zakona donijele određene promjene, liječnici ipak nisu dobili status službene osobe, a napad na zdravstvenog radnika na njegovom radnom mjestu se ne tretira kao napad na službenu osobu. Na učestale napade na liječnike upozoravamo već dugi niz godina i cijelo to vrijeme smo izloženi agresiji, koja je, nažalost, postala dio naše svakodnevice', ističe u priopćenju predsjednica sindikata Renata Čulinović-Čaić.

HLS ne želi da se u zdravstvenim ustanovama dogodi nešto još gore od incidenata na Jordanovcu i u KB-u Dubrava da bi se problem shvatio ozbiljno.

"Eskalacija nasilja na našim radnim mjestima sigurno neće zadržati naše kolege u domovini. Zgroženi divljanjem na Jordanovcu, ponovno upozoravamo i tražimo od svih nadležnih institucija da se hitno poduzmu mjere za zaštitu zdravlja i života liječnika i ostalih zdravstvenih djelatnika, zaposlenih u zdravstvenim ustanovama", kaže se u priopćenju.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!