VOĐA MLJEKARA

'Poticaje sam dobio i utrošio prema zakonu'

Mladen Šolčić

Mladen Šolčić

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Vođa mljekara Mladen Šolčić kojeg su mediji opisali kao otmičara kojem je država dala milijunske poticaje, da bi ih potrošio za luksuzni vozni park, danas se oglasio za Media Servis, demantirajući da je dobio bilo što mimo zakona

Tvrdi da nikome nije prijetio smrću te da ima pravomoćnu presudu za ovrhu nad imovinom Ljiljane Čunović, no država joj je dala 'još jednu šansu da ukrade novce'.

Šolčić kaže da je poticaje dobivene od države iskoristio za svoje gospodarstvo. Upozorava da se sada prozivaju mljekari, umjesto da se zapitamo gdje su poticaji koje su dobili državni dužnosnici.

Mljekarski prosvjedi traju već 13. dan

Prosvjed proizvođača mlijeka, ušao je u 13. dan, a nezadovoljni hrvatski mljekari ističu kako neće prestati s blokadom prometnica do početka razgovora s odgovornim institucijama o problemu proizvodnje i otkupa mlijeka, javlja Hina.

Članovi Hrvatskog saveza udruga proizvođača mlijeka (HSUPM) sinoć su izvijestili kako u 18 sati počinju s blokadom prometnica koja će trajati bez prekida do početka razgovora s odgovornim institucijama. Smatraju da se u rješavanje problema trebaju uključiti i ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina i premijer Zoran Milanović.

Naglašavaju kako je revolt Hrvatskog saveza udruga proizvođača mlijeka, koji predstavlja više od 80 posto proizvođača koji proizvode više od 450 milijuna litara mlijeka, izazvao sramotan sporazum što su ga 23. veljače potpisali mljekari koji nisu članovi Savjeta za mlijeko.

Dodaju da ponuđena cijena otkupa mlijeka znači gašenje dvije trećine farmi koje proizvode hrvatsko mlijeko.

Blokade su na svim prosvjednim punktovima osim na Slavonskoj aveniji u Zagrebu, a predstavnici Saveza uputili su ispriku hrvatskim građanima zbog problema koji će za vrijeme blokade nastati u prometu.

Proizvođači mlijeka prosvjeduju već trinaesti dan, nezadovoljni otkupnom cijenom od 2,30 kuna koju je krajem siječnja svojim kooperantima najavio Dukat.

Traže poštovanje promemorije o otkupnoj cijeni mlijeka iz 2009., prema kojoj su imali cijenu od 2,71 kunu po kilogramu, a dobivali su i 42 lipe intervencije države, bez koje sada ostaju.

Dio udruga potpisao je u petak navečer sporazum o utvrđivanju modela izračuna otkupne cijene mlijeka koji obuhvaća prosjek pet zemalja EU-a (Njemačka, Francuska, Mađarska, Slovenija i Rumunjska), vrijedit će tri mjeseca i u tom je razdoblju predviđena cijena od 2,43 kune.

Hrvatski auto-klub jutros je izvijestio da je zbog prosvjeda prekinut promet: Čavićevom ulicom u Zagrebu, na D2 na Podravskoj magistrali u mjestima Kladare i Kloštar Podravski (relacija Đurđevac-Virovitica), D3 na obilaznici Čakovca kod rotora prema Nedelišću i skretanja prema Ivanovcu, D5 u Grubišnom Polju i Daruvaru, D28 u Sv.Ivanu Žabnom, Rovišću, Severinu i Velikom Grđevcu (relacija Vrbovec-Bjelovar-Veliki Zdenci), D41 u Bojnikovcu (relacija Vrbovec-Križevci), D43 u Velikim Sredicama u Bjelovaru, D51 u Ferovcu, te kod Nove Gradiške i skretanja prema Rešetarima (križanje D51-D313), D49 Slavonski Brod-Nova Gradiška, zbog čega je zatvoren čvor Lužani na autocesti A3 Bregana-Lipovac. Promet je preusmjeren na čvorove Nova Gradiška ili Slavonski Brod zapad i ŽC u mjestu Berek.

Zbog prosvjeda naizmjence se vozi državnim cestama: D1 kod skretanja za Veliko Trgovišće, D2 u mjestima Virje i Poljanec, D7 na čepinskoj i đakovačkoj obilaznici te kod Velike Kopanice i D45 u Garešnici.

Potporu mljekarima dali uzgajivači Holstein goveda

Udruga uzgajivača Holstein goveda Ličko-senjske županije organizirala je danas mirni prosvjed u mjestu Žuta Lokva kod raskrižja državne ceste D-23 (Senj-Brinje) i D-50 (Žuta Lokva-Otočac) na parkirališnom prostoru, kako bi dala potporu hrvatskim proizvođačima mlijeka.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi