UPIS UZ OIB VJERNIKA

Postroženi kriteriji za vjerske zajednice

27.11.2012 u 11:00

Bionic
Reading

Ministarstvo uprave dijelom je pooštrilo kriterije za upis vjerskih zajednica u središnju evidenciju, pa će ubuduće svaka novoosnovana vjerska zajednica zahtjevu za upis morati priložiti puno detaljnije podatke o svojim vjernicima, otkriva Novi list

Prema Zakonu o pravnom položaju vjerskih zajednica, svaka vjerska zajednica, kada se želi upisati u evidenciju, mora, među ostalim, dostaviti i 'akt iz kojeg je vidljivo da vjerska zajednica ima najmanje 500 vjernika'.

U evidenciju je, posjetimo, upisano gotovo 50 vjerskih zajednica. No, kriteriji za upis, smatraju izvori bliski Vladi, dosad su bili preblagi. Zato se počelo razmišljati čak i o mogućnosti da novoosnovane vjerske zajednice, prije upisa, moraju dobiti pozitivno mišljenje Vladine Komisije za odnose s vjerskim zajednicama, kao i o uvođenju novog tijela, savjeta koji bi davao preporuke Vladi u odnosima s vjerskim zajednicama.

Pravilnik o obrascima i vođenju evidencije dosad je predviđao da zajednica koja traži upis mora ispuniti obrazac s popisom vjernika, no u tom su se obrascu tražila samo tri, zapravo dva podatka: prvi je bio redni broj, zatim ime i prezime vjernika te na kraju vlastoručni potpis.

U Ministarstvu uprave očito su zaključili da to nije dovoljno pa su sredinom studenog na snagu stupile izmjene spomenutog pravilnika u kojima je, među ostalim, izmijenjen i izgled obrasca s popisom vjernika. Uz redni broj, ime i prezime te vlastoručni potpis, prema novim pravilima potrebno je priložiti i datum i mjesto rođenja vjernika, zatim adresu stanovanja te OIB.

'Detaljniji podaci se traže kako bi se moglo utvrditi da novoosnovana vjerska zajednica ima najmanje 500 vjernika, što je propisano Zakonom o pravnom položaju vjerskih zajednica', odgovorili su iz Ministarstva uprave na pitanje  Novog lista zbog čega se sada traže precizniji podaci o vjernicima koji su članovi novoosnovane vjerske zajednice. Tvrde ujedno da razloge za promjenu ne treba tražiti ni u kakvim eventualnim ranijim zloporabama starog obrasca jer, kako ističu, 'nije bilo pokušaja' njegove zloporabe.

Iz Ministarstva potvrđuju i da će se novi obrazac primjenjivati samo na vjerske zajednice koje se ubuduće budu upisivale u evidenciju. 'Obrazac se podnosi uz zahtjev za upis novoosnovane vjerske zajednice u evidenciju. Obveza popunjavanja obrasca ne odnosi se na vjerske zajednice koje su već upisane', pojasnili su.