KOMENTAR ARIANE VELE

Postali smo majstori štancanja strategija koje nemaju veze sa stvarnošću

Ariana Vela
Ariana Vela
Više o autoru

Bionic
Reading

Strateški dokument mora biti kvalitetan, uključiv i provediv, kaže tportalova komentatorica s iskustvom u izradi takvih dokumenta na razini Europske unije, ali i na nacionalnoj i lokalnoj razini. Povećalom, upozorava, treba tražiti strateške dokumente u kojima su uopće bili predviđeni praćenje i vrednovanje plana

Nedavno sam pročitala jedan novinski članak u kojemu se pisalo o strategiji razvoja jedne jedinice lokalne samouprave koja, prema navodima iz članka, nije mnogo koštala, ali je sadržavala brojne pogreške i nejasnoće. Unatoč tome, usvojilo ju je predstavničko tijelo navedene jedinice, što znači da je malo tko ili gotovo nitko nije pročitao. Tužno, pomislit ćete, ali za hrvatske prilike uobičajeno ponašanje posljednjih nekoliko godina.

S obzirom na to da sam i sama bila u prilici mnogo puta izrađivati strateške dokumente na razini Europske unije, nacionalnoj i lokalnoj razini, mogu reći da je za dobar strateški dokument potrebno povezati nekoliko ključnih faktora.


Prije svega, organizacija koja želi izraditi strateški dokument mora željeti taj dokument provesti u djelo, ili barem pokušati. Ako taj uvjet nije ispunjen, strateški dokument će se raditi pro forme i neće biti implementiran, a samim time će i rad te organizacije biti manje kvalitetan jer glava neće znati što rade drugi organi.

Kvalitetan strateški dokument može biti izrađen samo ako naručitelj namjerava sudjelovati u njegovoj izradi, i to vrlo aktivno, što u Hrvatskoj nije čest slučaj. Aktivno znači da pružate informacije onima koji izrađuju strateški dokument, da ste formirali radnu grupu koja je uključena u proces analize, identifikacije i izrade, kao i da redovito radite na samoj izradi. Tako se neće dogoditi da usvojite dokument u kojemu se nalaze copy-paste podaci iz drugih studija, netočni podaci, gramatičke, pravopisne i druge greške.


Za izradu strateških dokumenata često se koriste konzultantske usluge, što je dobro, ali svakako treba provjeriti koga ste angažirali. Posjeduje li tvrtka reference, kako izgledaju dokumenti koje je dosad napravila i kolika je cijena usluge? Česta greška koju organizacije rade jest da traže jeftiniju uslugu, iako zbog toga često strada kvaliteta posla. Dobar strateški dokument košta, ali na kraju znate što ste platili.

Jedna od čestih pogrešaka ili nedostataka strateških dokumenata u Hrvatskoj jest nedostatno ili nepostojeće praćenje provedbe i vrednovanje. Kad god sam klijenta tražila da mi dostavi rezultate praćenja provedbe i vrednovanja strateškog dokumenta kao temelj za početak rada na novome, rezultati su bili poražavajući. Povećalom je trebalo tražiti strateške dokumente u kojima su uopće bili predviđeni praćenje i vrednovanje, a oni u kojima su se navedene aktivnosti provele gotovo ne postoje. Šteta, jer riječ je o alatima koji omogućuju da vidite što ste napravili, kolika je kvaliteta obavljenog posla, što niste, što želite, a što možda više ne želite provoditi, sukladno čemu možete ažurirati svoj strateški dokument. Upravo takva postignuća mogu biti dobar alat za nadolazeće lokalne izbore, na primjer, ali samo pod uvjetom da ste zaista odradili oni što ste planirali, odnosno obećali.

Za kvalitetnu provedbu, ali i identifikaciju onoga što je potrebno napraviti niste dovoljni samo vi, već i vaši članovi, zaposlenici, građani ili drugi dionici, zbog čega ih je potrebno uključiti u proces izrade strateškog dokumenta na način koji smatrate prikladnim. Nemojte to činiti da zadovoljite formu jer je za uspjeh vaše strategije, u pravilu, potrebna suradnja više različitih dionika iz različitih sektora. Pronađite dobar model koji će omogućiti uključivanje zainteresirane javnosti i istodobno osigurati da procesi teku nesmetano te da se rasprava ne raspline u diskusiji o irelevantnim temama.

Ovo su samo neki od preduvjeta da strateški dokument bude kvalitetan. Naravno, možete nastaviti po starome, angažirati neadekvatnu pomoć, isključiti zainteresirane dionike iz procesa pripreme i očekivati da se dokument pripremi sam od sebe. Time ćete dobiti strategiju, ali nemojte se čuditi ako bude gotovo identična onoj susjedne jedinice ili organizacije, uz mogućnost da bude jednako neprimjenjiva kao i ta. Negativne posljedice osjetit ćete na vlastitoj koži.

Sadržaj, stavovi i mišljenja izneseni u komentarima objavljenima na tportalu pripadaju autoru i ne predstavljaju nužno stavove uredništva tportala.