IPAK BEZ KONSENZUSA

Većina u Saboru usvojila Strategiju razvoja javne uprave

12.06.2015 u 14:10

Bionic
Reading

Hrvatski sabor u petak je većinom glasova donio Strategiju razvoja javne uprave za razdoblje 2015. do 2020., kojom se određuju dugoročni ciljevi i smjernice za modernizaciju javne uprave u Hrvatskoj

Protiv strategije glasovali su HDZ-ovi zastupnici, a HDSSB i dio neovisnih ostali su suzdržani.

Cilj strategije je osiguranje pravovremene, pouzdane i kvalitetne javne usluge korisnicima radi osiguravanja višeg životnog standarda svih građana i stvaranja poticajne poduzetničke okoline.

Dnevni red tekuće saborske sjednice dopunjen je s više od 20 točaka, među kojima su i dvije interpelacije o radu Vlade u postupku pregovora o sklapanju Transatlantskog trgovinskog investicijskog pakta (TTIP), te na području reforme javne uprave.

U dnevni red je po hitnom postupku uvršten i prijedlog zakona o sigurnosti pri odobalnom istraživanju i eksploataciji ugljikovodika, što je izazvalo prosvjed HDZ-ova Davorina Mlakara.

'Taj je prijedlog možda u hitnoj proceduri jer su na dnevnom redu već dvije interpelacije koje govore o nezakonitom radu Vlade upravo na području istraživanja i eksploatacije ugljikovodika. Bojim se da je hitnost dokaz da Vlada i dalje namjerava raditi nezakonito', rekao je Mlakar.

Upozorio je kako je među točkama kojima je dopunjen dnevni red 16 zakonskih prijedloga, od kojih je 12 u hitnoj proceduri.

'Za primijetiti je da su vaši pozivi i vapaji urodili plodom. Od 16 točaka čak je 12 predloženo po hitnom postupku. To je fantastičan uspjeh i to već na kraju mandata ove Vlade, koja radi sve ubrzanije', rekao je Mlakar predsjedniku Sabora Josipu Leki.