od ponedjeljka prva faza

Epidemiolog Kaić objašnjava zašto nije rizično otvoriti dječje vrtiće, treba li nositi zaštitne maske te kome se obratiti radi tumačenja novih mjera

24.04.2020 u 10:06

Bionic
Reading

U ponedjeljak kreće prva od tri faze popuštanja mjera. Trgovine otvaraju svoja vrata, a s radom počinju i uslužne djelatnosti u kojima nema bliskog kontakta s klijentima. Slijede dječji vrtići, škole... Epidemiolog Bernard Kaić objašnjava kako su radili na uputama

Hrvatski epidemiolozi na uputama su radili zadnjih dana, a one će biti objavljene danas. Ako bude nejasnoća, poručio je epidemiolog, dr. Bernard Kaić, gostujući u emisiji Hrvatskog radija 'U mreži Prvog', uvijek će se moći kontaktirati s epidemiolozima radi tumačenja određenih uputa.

Smatra kako bi bilo dobro nositi ili platnenu ili kiruršku masku jer se tako smanjuje izlučivanje sekreta tijekom govora ili kašljanja. Dodao je kako je na temelju postojećih podataka kod djece bolest puno blaža i bez simptoma te se zbog toga u ovoj epidemiji ne smatraju tako bitnim izvorom i prijenosnikom infekcije na ostalo stanovništvo.

'Zato se smatra da nije rizično otvoriti dječje vrtiće i niže razrede osnove škole', rekao je te dodao da će naravno biti napisano tko ne bi smio ići u škole i vrtiće. 'Koliko god prijenos bio nizak, za djecu koja imaju teške kronične bolesti ili oštećenje ili su roditelji s kroničnim bolestima ili imaju starije ukućane, za njih neće biti preporučljivo da idu u vrtić ili školu', osvrnuo se na otvaranje škola i vrtića epidemiolog Kaić.

Savjetnik predsjednika Hrvatske gospodarske komore Marko Jurčić kaže kako su reakcije na otvaranja trgovina pozitivne te da mjere idu u smjeru koji su poduzetnici u velikoj mjeri tražili i željeli. Ističe i da je prisutan mali strah od toga što će morati primijeniti da bi radili.

  • +5
Bernard Kaić Autor: Patrik Macek/PIXSELL

'Nedostaju precizne i jasne upute na koji način će raditi i koje će se mjere morati poštivati kako bismo mogli obavljati posao, a o tome ovisi i isplativost otvaranja i mogući novi troškovi. Mislim da je potrebno što prije dati uvjete i pravila kako ne bi došlo do problema s inspekcijom', istaknuo je Jurčić za HRT.

Zabrinutost oko nejasnih uputa pod kojim će se uvjetima neke djelatnosti moći obavljati ističe i Dragutin Ranogajec, predsjednik Hrvatske obrtničke komore.

'Tražili smo da tri do pet dana prije saznamo koji su uvjeti kako bismo se mogli pripremiti. Sad imate situaciju da u ljekarni možete kupiti samo dvije maske. To znači da obrtnik koji ima troje ili petero zaposlenih neće moći organizirati svoj posao', kaže Ranogajec.

Jurčić je istaknuo da traže da se zakoni promijene i da inspekcija da opomenu i uputu kako ispraviti stvari prije nego što donese odluke o zatvaranju poslovanja.

'Mislimo da je to odlično rješenje da se uspostavi puno veće povjerenje između inspekcije i poslodavaca', rekao je Jurčić.

Ravnatelj Civilne zaštite Damir Trut rekao je kako su ih izvijestili da su veledrogerije spremne nabaviti maske za lice koje bi bile dovoljne da građani zaštite sebe i druge u fazi aktivacije.