detaljno obrazloženje

Plenković pojasnio što će biti s propusnicama te otkrio detalje o radu trgovina: Očekujemo da se radi dvokratno

23.04.2020 u 15:01

Bionic
Reading

Nakon što su faze popuštanja mjera predstavljene na sjednici Vlade, premijer Andrej Plenković na tu je temu održao i posebnu press konferenciju

Plenković je na press konferenciji odmah otvorio prostor za pitanja novinara. Jedno je bilo hoće li ovo popuštanje mjera doprinijeti stabilizaciji gospodarstva i što ako se one negativno odraze na situaciju.

'Sve što smo učinili ostvarilo je dobar rezultat. Zaraza je spora i smrtnost je relativno mala. Istodobno, mjere za gospodarstvo omogućile su zadržavanje radnih mjesta. Sada se nalazimo u fazi da smo nakon pažljivog promišljanja došli do postupnog ukidanja određenih ograničavajućih mjera. Vlada je pažljivo gledala kako će te mjere imati učinke na gospodarstvo i život građana. Molim sve sugrađane da dobro razumiju što radimo. Sve što se tiče fizičke distance i visokih higijenskih standarda je i dalje temelj naše borbe. Gospodarske i društvene aktivnosti pomoći će da postupno aktiviramo ono što nije bilo moguće', kazao je Plenković.

'Ako dođe do širenja zaraze, možemo ponovno uvoditi mjere', dodao je.

'Ne slijedimo i ne trčimo. Otpuštamo koliko možemo, ali smo oprezni', poručio je.

Upitan je li turistička sezona izgubljena jer se u mjerama zasad ne navodi otvaranje hotela, kazao je da je razgovarao s nekoliko europskih kolega, poput Sebastiana Kurza, Janeza Janše, Viktora Orbana i Angele Merkel.

'Svi bi željeli da pronađemo modalitet kako da omogućimo otvaranje granica i dolazak ljudi tijekom ljetne sezone. To nije samo želja Hrvatske, nego obveza Vlade da na europskoj razini pokrenemo zajednički način ako dođe do slične epidemiološke situacije u tim zemljama, da nađemo načina da dođu u Hrvatsku i obratno. Takvim konceptom postižemo kritičnu masu u Vijeću. Tražit ćemo rješenje koje će omogućiti da se odvije neka sezona u novim okvirima', kazao je.

Upitan gdje će se naći novac za financiranje gospodarskih mjera koje je Vlada već uvela, ponovio je da se radi o domaćem tržištu kapitala, međunarodnim financijskim institucijama i Europskoj uniji.

  • +15
Sjednica Vlade RH u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici Izvor: Cropix / Autor: Boris Kovačev

Na pitanje novinara kazao je da propusnice ostaju na snazi do daljnjeg, no da će se proširiti opseg razloga zbog kojih se mogu davati.

Što se tiče rada trgovina, kazao je da će HZJZ izraditi točne upute, no da se ide prema tome da trgovine rade dvokratno, i to cijeli dan od 7 ujutro do navečer.

Upitan kako će izgledati boravak u vrtićima i školama, hoće li biti manje djece po grupama, Plenković je kazao da će HZJZ izraditi detaljne upute do 11. svibnja.