DAREŽLJIVI HEP

Poskupljuju struju, a daju 2 mil. kuna za donacije

06.05.2010 u 10:50

Bionic
Reading

U ovoj će godini, godini poskupljenja struje za, neslužbeno, 13 posto, HEP kulturnim, sportskim i drugim društvima, klubovima i ustanovama donirati dva milijuna kuna

Riječ je o značajno manjem iznosu za donacije negoli prijašnjih godina, kad je HEP dijelio i po 46 milijuna kuna, no ipak se radi o iznosu od gotovo sedam posto od ukupne HEP-ove dobiti u 2008. godini, otkad datiraju posljednji poslovni podaci za ovo poduzeće, piše Novi list

Dinamova tužba

Da je, unatoč još uvijek priličnoj darežljivosti na teret građana,ipak došlo vrijeme 'stezanja kaiša', potvrđuje i informacija izMaksimirske 127 gdje muku muče s prikupljanjem sponzorskog novca pa čaknajavljuju i ovrhe za naplatu nerealiziranih ugovora. Među onima koji se nalaze na listi maksimirskih dužnika je i HEP, čijije dug prema Dinamu oko sedam milijuna kuna. Problem je što je ugovortako sročen da ga se ne može raskinuti niti mijenjati pod nikakvimuvjetima. No, čini se da su iz Hrvatske elektroprivrede ipak uspjeli nagovoritiupravu zagrebačkog kluba na njegovu izmjenu i, kako bi izbjegli ovrhu,ponudili novi ugovor, ali s prepolovljenim iznosom.

Prema neslužbenim informacijama, prošla je godina, za koju se još očekuju službeni rezultati, za HEP bila iznimno hidrološki povoljna, a kako je i uvozna struja plaćena daleko manje negoli u godini prije, HEP-ova je dobit za prošlu godinu dosegnula 154 milijuna kuna.

Unatoč tome, najvjerojatnije od 1. srpnja, građane i gospodarstvo čeka novo poskupljenje električne energije, koje se opravdava HEP-ovim investiranjem u nove proizvodne kapacitete.

Donedavno izdašni HEP, 'skromna' će dva milijuna kuna u ovoj godini po prvi put dijeliti putem javnog natječaja. Kako stoji u natječaju, kandidirati se mogu registrirane udruge, klubovi i ustanove koje mogu, pojedinačno, od HEP-a dobiti najviše 70.000 kuna.

Razlog tome su dosadašnje primjedbe državne revizije koja je HEP-u prijašnjih godina zamjerala dijeljenje novca 'šakom i kapom'. Primjerice, 2007. godine HEP je donirao ukupno 46,5 milijuna kuna, od čega čak 26,45 milijuna sportskim klubovima, bez ikakvih potpisanih ugovora, tako da je nepoznato ostalo koliko je novaca, i kome, zapravo otišlo.

Već se 2008. godine na donacijama počelo štedjeti, no nacionalna elektroprivreda i te je godine podijelila 32 milijuna kuna, od čega 18 milijuna sportskim klubovima. Te, 2008. godine, valja podsjetiti, struja je kućanstvima poskupjela za 20 do 24 posto, što se opravdavalo visokim cijenama nafte u to vrijeme.

Zahvaljujući poskupljenju, HEP je prikupio oko 700 milijuna kuna, od čega je, dakle, 4,5 posto sredstava podijeljeno kroz donacije. Godinu dana kasnije, 2009. godine, HEP je također bio među izdašnijim javnim poduzećima – donirao je 23 milijuna kuna, od čega više od polovice, opet, sportskim klubovima