VEĆA MOĆ UVJERAVANJA

Posao utjerivačice dugova sve popularniji u S. Arabiji

01.02.2014 u 20:45

Bionic
Reading

Kada vam netko spomene utjerivače dugova, odmah zamislite kršne momke u kožnim jaknama. No iznenadit ćete se kada čujete da taj posao u konzervativnoj Saudijskoj Arabiji rade i žene, piše Financial Times

Dvadesešestogodišnja Hanan al-Otaibi vodi tim od 12 žena koje su zadužene za naplatu potraživanja od neplatiša koji imaju zajmove u banci Al Rajhi, najvećem islamskom vjerovniku u Saudijskoj Arabiji, piše Financial Times.

Njezin tim postiže 70 posto višu stopu otplate duga nego što to uspijevaju njezini muški kolege, a nada se da će pokrenuti svoj biznis sa 50 zaposlenih do kraja ove godine.

'Žene smiruju bijes kod muškaraca', kazala je al-Otaibi za Financial Times.

'Žene lakše mogu uvjeriti muškarce, možemo iskoristiti emocije', dodala je al-Otaibi.

Njezin je posao izvanredan primjer užurbanog tempa zapošljavanja žena u zaljevskim zemljama.

Tijekom proteklih šest godina, udio žena u radnoj snazi gotovo se udvostručio; s devet posto na 16 posto, a nezaposlenost žena smanjena je za oko 30 posto, piše FT.
Saudijska vlada želi privući što više žena na radna mjesta što je dio njenog pokušaja da namami Saudijce s državnih radnih mjesta u privatni sektor.

'To je značajna promjena – domaćinstvo ne može više financirati samo jedan član obitelji, život to ne dopušta s obzirom na povećanje troškova', kazao je John Sfakianakis, glavni investicijski referent u obiteljskoj grupi Masic iz Rijada.

'Rad nas čini snažnijima. Ali krećemo od nule', kaže Eman al-Nafjan, saudijska blogerica koja je sudjelovala i u prosvjedima za prava žena na vožnju automobila.

Ženama u ovoj zemlji još uvijek nije dozvoljeno da voze automobile, a javni prijevoz nedovoljno je razvijen.

Mufleh al-Qahtani, iz Nacionalnog društva za ljudska prava, koje financira saudijska kraljevska obitelj, kaže kako je zabrana vožnje ženama pitanje kulture koje će se promijeniti generacijskom smjenom. Većina ljudi u Saudijskoj Arabiji, uključujući muškarce i žene, protivi se toj reformi, kaže al-Qahtani. Međutim, Nafjani se ne slaže s njegovom tvrdnjom i dodaje kako saudijska vlada djeluje sporo kada su u pitanju ženska prava.