opća bolnica karlovac

Posađeno 80 sadnica za Terapijski park 'Nikola Šebetić'

13.12.2019 u 13:32

Bionic
Reading

Za formiranje Terapijskog parka 'Nikola Šebetić' u sklopu karlovačke Opće bolnice petak je posljednji dan sadnje 80 sadnica raznovrsnog drveća i ukrasnog grmlja, a do kraja svibnja iduće godine trebali bi biti gotovi svi sadržaji čija gradnja tek predstoji

Među sadnicama je i vegetativnim putem uzgojena sadnica Gupčeve lipe, zaštićenog spomenika prirode iz Gornje Stubice u Hrvatskom Zagorju, uz koju ide i certifikat autentičnosti.

Druge zasađene vrste su hrast, bukva, ginko, pendula, likvidambar, američki tulipanovac, moćvarni taksodij i japanski javor, rekao je Hini predsjednik karlovačkih rotarijanaca Srećko Curman.

Ravnatelj bolnice Ervin Jančić kaže da se žure sve zasaditi prije snijega, u vrijeme vegetacijskog mirovanja, da bi već na proljeće s buđenjem prirode to drveće propupalo.

U formiranju parka financijski su sudjelovali i Šumarski i drvodjeljski fakultet, Heineken Hrvataska, Udruga sveta Veronika, RTL pomaže djeci i Karlovačka banka, te s nabavkom sadnica Rotary cluba Karlovac-Dubovac.

Prostor će, kaže Jančić, služiti za psihoterapije i društvene terapije i za druženje pacijenata sa posjetiteljima u vrijeme posjeta, a imat će glazbeni paviljon, malo igralište na gumenoj podlozi za djecu, mirišljave gredice, te polukružni dio gdje će se moći sjesti, popričati ili nešto pojesti.

Terapijski park ima i šetnicu dugu 500 metara da bi pacijenti mogli dio svog bolničkog vremena provesti na otvorenom, u šetnji na suncu ili u hladu, kako bi im se poboljšalo zdravstveno stanje.

Sadni materijal je nabavljen na inicijativu Rotary cluba Karlovac-Dubovac koji je jesenas u prostoru Hrvatske gospodarske komore održao donacijski skup sa četiri stručna predavanja, gdje je prikupljano 7.200 kuna. Najprije je u sklopu akcije 'Zasadi drvo ne budi panj' 45 sadnica dobiveno od Hrvatskih šuma, a potom je za prikupljen novac kupljeno još 35 sadnica u rasadniku Hrvatskog šumarskog instituta u Jastrebarskom, kao i potrepštine za sadnju.

Terapijski park nosit će ime Nikola Šebetić po imućnom dobrotvoru koji je svu svoju imovinu oporučno ostavio za gradnju 'bolnice i ubožnice', koja je sagrađena na Dubovcu 1846. godine, a u kojoj je danas Dom zdravlja Karlovac. Preteča je to suvremene karlovačke Opće bolnice na Švarči, gdje je 173 godine nakon toga podignut park njemu u spomen.