LINIĆ POSLODAVCIMA

'Porezna uprava više nikome neće biti kasica-prasica!'

25.05.2012 u 14:35

Bionic
Reading

Ministar financija Slavko Linić uoči sjednice Vlade komentirao je 'nedemokratsko ponašanje Mađara' kada je u pitanju odnos INA-e i MOL-a te je svim poslodavcima koji kažu da radnicima ne isplaćuju plaće, jer odnedavno uz nju baš moraju uplatiti i doprinose, poručio da tim izgovorom jednostavno - lažu!

Upitan za komentar stava Europske unije koja ne gleda blagonaklono na sjedenje hrvatskih ministara u Nadzornom odboru INA-e, Slavko Linić je odgovorio da je 'evidentno mađarsko ponašanje koje ne priznaje ni hrvatske sudove i prijeti onima koji svjedoče'.

'Mađarsko ponašanje nije demokratsko. Sami vidite što je Mađarska u MOL-u i što je MOL u INA-i. To znači da se itekako moramo boriti za ono što govori premijer. Samo ministri mogu parirati ovako neodgovornim članovima MOL-a u INA-i', tvrdi Linić.

Vrlo je oštar bio i prema poslodavcima koji radnicima poručuju da plaća nema jer nemaju za doprinose, rekavši da su to 'neistine i laži'. 'Ako poslodavci i direktori poručuju ljudima da nema plaća zato što nema doprinosa, onda ih lažu i varaju. Postoji zakon o plaćama i bit će pokrenuti kazneni postupci protiv svih onih koji svojim radnicima ne daju plaće', najavio je Linić.

Upozorio je da je obaveza poslodavaca isplaćivati plaće, ocijenivši žalosnim to da se 'neodgovorni poslodavci tako obračunavaju sa svojim radnicima'. Po njemu, poslodavci žele staviti radnike 'u funkciju toga da varaju, lažu i budu konkurentniji jer ne misle platiti porezne ni mirovinske obveze'.

Porezna uprava više neće biti kasica-prasica za samoposluživanje nekim neodgovornim poslodavcima. Radnicima jasno poručujem – poslodavac vas vara i dužan vam je isplatiti punu plaću koja znači i sve doprinose', poručio je Linić.

Poslodavcima je još napomenuo da 'porezi više neće služiti za kreditiranje procesa proizvodnje, jer neplaćanje poreza nosi ogromne kamate koje uništavaju tvrtke', te ih uputio na HBOR i druge banke koje nude osam milijardi kuna kredita po povoljnim uvjetima kojima se mogu osigurati sredstva i za proizvodnju, održavanje likvidnosti, ali i za plaće.

'I dalje tvrdim da mogu platiti doprinose. Ostaje samo osnovno pitanje – želimo li da se ne plaća poreze, da se ne plaća radnike i da se dobiju poslovi? Želimo li to u Hrvatskoj? Oprostite, to nije uređeno tržište i toga nema. Odgovor je da ima novca koliko god hoćete, samo ne u Poreznoj upravi', zaključio je ministar financija Slavko Linić.