posljedica vatikanskih ugovora

Poplava vjeroučitelja na mjestima ravnatelja državnih škola

02.03.2019 u 17:16

Bionic
Reading

U osam državnih srednjih škola u Hrvatskoj; Prehrambeno-tehnološkoj školi u Zagrebu, Obrtničko-industrijsko-graditeljskoj školi u Zagrebu, Graditeljskoj školi u Čakovcu, Gimnaziji u Županji, Ekonomskoj školi u Šibeniku, Srednjoj školi u Biogradu na Moru, Srednjoj školi u Pakracu, Srednjoj školi dr. Antuna Barca u Crikvenici te u Gornjogradskoj gimnaziji u Zagrebu, čiji je osnivač Grad Zagreb, na funkciji ravnatelja su nastavnici vjeronauka

I u 27 državnih osnovnih škola na dužnosti ravnatelja su vjeroučitelji. Prema podacima Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta najviše ih je u Zagrebu, čak šest, piše Jutarnji list.

Vjeroučitelji na pozicijama ravnatelja državnih škola posljedica su Vatikanskih ugovora. Na temelju njega odluku o zapošljavanju nastavnika vjeronauka u državnim školama ne donosi država, nego vjeroučitelje biraju katehetski biskupski uredi.

Školske vlasti nemaju nikakav utjecaj na njihov odabir, ne mogu propitivati njihove pedagoške i ostale kvalitete. Međutim, kad uđu u obrazovni sustav, vjeroučitelji postaju ravnopravni nastavnicima zaposlenim na javnom natječaju.

Ravnatelje škola biraju školski odbori u kojima sjede tri predstavnika osnivača škole, tj. grada ili županije, dva predstavnika nastavnika, jedan predstavnik školskih zaposlenika te predstavnik roditelja. Plaću dobivaju iz proračuna.