liječnici na tapetu

Poplava priziva savjesti: U jednoj zagrebačkoj bolnici svi ginekolozi 'prizivači', pogledajte kako stvari stoje u ostatku Hrvatske

01.04.2019 u 11:22

Bionic
Reading

Je li teško organizirati smjene u bolnicama s obzirom na liječnike, mahom ginekologe i anesteziologe, koji su iskoristili zakonsko pravo i uložili prigovor savjesti? Bolnice smo pitali koliko imaju liječnika s prizivom savjesti te kako organiziraju rad, a pravne stručnjake Sunčanu Roksandić Vidlička i Matu Palića tko je odgovoran u slučajevima ako se ne osigura zamjenski liječnik te što kaže zakon

Upit smo poslali u 17 bolnica, no odgovorili su nam samo iz Rijeke, Osijeka, Pule, Koprivnice, Zadra, Šibenika i Virovitice.

Problema s organizacijom posla nemaju u KBC-u Rijeka. Tamo nijedan liječnik na Klinici za ginekologiju i porodništvo, kako su odgovorili tportalu, ne koristi pravo priziva savjesti. Slična je situacija i u Općoj bolnici Pula, u kojoj nema ginekologa, medicinskih sestara i primalja s prizivom savjesti, a pobačaj se ondje, objasnili su, obavlja na dva načina, na zahtjev pacijentica.

'Metodom medikamentoznog pobačaja i metodom instrumentalnih pobačaja u općoj anesteziji', odgovaraju nam iz pulske bolnice, u kojoj je zaposleno 13 ginekologa. Priziv savjesti uložio je pak jedan anesteziolog, što se pri planiranju zahvata, ističu, uvažava raspoređivanjem toga zaposlenika na druge procedure. Pacijentice mogu, napominju, izraziti zahtjev za prekidom trudnoće koji se obavlja od ponedjeljka do četvrtka po rezervacijama, a pri naručivanju se vodi računa o gestacijskoj dobi.

'Namjerni pobačaji nisu hitna stanja i u svim se bolnicama obavljaju tijekom redovnog radnog vremena. Pacijentice se naruče za zahvat određeni dan, a postupke obavljaju oni liječnici ginekolozi koji se nisu pozvali na priziv savjesti', odgovara tportalu Edi Karuc, zamjenik ravnatelja Opće bolnice Zadar, u kojoj u Službi za ginekologiju i opstetriciju radi devet ginekologa, od kojih se njih šestero poziva na priziv savjesti. Uz njih su još dva anesteziologa, odgovaraju, koja koriste ovo pravo.

Na Odjelu ginekologije i opstetricije Opće bolnice Dr. Tomislav Bardek u Koprivnici, odgovara tportalu ravnatelj Mato Devčić, obavljaju prekid trudnoće na zahtjev pacijentica kojima se osigurava kvalitetna informacija u ambulanti. Ondje je zaposleno sedam ginekologa, od kojih su se dva pozvala na priziv savjesti.

Na organizaciju rada i zbrinjavanje pacijentica ovo pravo ne utječe, dodaju u osječkom KBC-u, u kojem liječnici imaju potpisane izjave.

Iznimke: Vinkovci, Požega i Našice

Koliko je ukupno liječnika uložilo prigovor savjesti, vidljivo je iz interaktivne karte Hrvatske o dostupnosti pobačaja, objavljenoj na stranicama GONG-a. Prema njoj, osječki KBC ima 23 specijalista, a njih je 19 iskoristilo ovo pravo. Prema istoj karti, u KBC-u Split ima 30 specijalista, od kojih se samo jedan ne poziva na priziv savjesti.

U zagrebačkom KBC-u Sestara milosrdnica od 19 specijalista njih 15 uložilo je prigovor savjesti, na Svetom Duhu svih 20 ginekologa, a u Petrovoj bolnici od 45 samo njih pet nije iskoristilo ovo pravo. Niti jednog ginekologa bez priziva savjesti pak nema u Vinkovcima, Požegi i Našicama.

Ravnatelj Opće bolnice Virovitica Dinko Blažević na upit tportala odgovorio je kako je kod njih pet zaposlenih ginekologa, a četvero ih se poziva na priziv savjesti. Napominje kako se inducirani pobačaji u virovitičkoj bolnici obavljaju po prethodnom dogovoru s liječnikom specijalistom ginekologije i opstetricije koji obavlja taj zahvat.

Gotovo polovica zaposlenih specijalista ginekologije i opstetricije u Općoj bolnici Šibensko-kninske županije koristi priziv savjesti, i to njih pet od ukupno devet, no kako su nam odgovorili iz Ravnateljstva, posao je organiziran tako da pacijenti dobiju uslugu na koju imaju zakonsko pravo.

'Nedopustivo da se na savjest pozovu svi'

Bolnicama nisu zakonski predviđene sankcije ako nisu osigurale zamjenskog liječnika, kaže ustavnopravni stručnjak Mato Palić.

No kaznenopravna stručnjakinja Sunčana Roksandić Vidlička sa zagrebačkog Pravnog fakulteta ističe: 'Bolnice bi morale osigurati zamjenskog liječnika ako su akreditirane za obavljanje određenih zahvata. To što se individualni liječnik može pozvati na priziv savjesti, to pravo mu treba ostaviti ako direktno ne ugrožava život i zdravlje pacijenta. Nedopustivo je da se svi liječnici u određenoj bolnici pozivaju na to. Ako je neka bolnica akreditirana za određene zahvate, onda mora na bilo koji način osigurati da se te djelatnosti i pružaju jer se, između ostalog, dobiva i novac iz proračuna za to.'

ministarstvo šuti

Službene brojke ginekologa 'izvan stroja' nema

Više od polovice, točnije 58 posto ginekologa i ginekologinja u Hrvatskoj, pozvalo se na priziv savjesti, otkrilo je istraživanje RTL-a. Hrvatska liječnička komora ne vodi evidenciju o broju liječnika koji se pozivaju na priziv savjesti. Koliko ih je uopće u Hrvatskoj, pitali smo Ministarstvo zdravstva, ali odgovor do objave teksta nismo dobili.

Treba se štititi i pravo liječnika na priziv savjesti, objašnjava kaznenopravna stručnjakinja, ali u tom se slučaju, napominje, to treba riješiti ugovorom ili imati nekoga tko će pružati takve usluge. Upućuje potom na Zakon o zdravstvenoj zaštiti, u kojem se navodi za što su sve odgovorni ravnatelji, kao i same bolnice. 'Ako se pozivam na priziv savjesti, to moram dogovoriti sa svojim nadređenim. Ne mora to biti prilikom zapošljavanja jer se svatko može predomisliti', ističe Roksandić Vidlička, specijalizirana i za medicinsko pravo, ilustrirajući ljekarnički slučaj iz prakse i presudu Međunarodnog suda za ljudska prava.

'Ljekarnica je odbila izdati kontracepcijske tablete, a ljekarnička komora zaključila je kako se nije ogriješila o njihov kodeks time što je odbila izdati lijek. Pronašla sam potom presudu Međunarodnog suda za ljudska prava iz koje je razvidno kako se priziv savjesti drukčije rješava. Ne rješava se pred pacijenticom', ističe Roksandić Vidlička te dodaje kako je ljekarnica koja je odbila izdati lijek trebala to reći svojem nadređenom te poslati drugu osobu na izdavanje jer ni pacijent ne smije biti diskriminiran na temelju bilo koje osnove.

Pojam priziva savjesti, objašnjava ustavnopravni stručnjak Palić, pravo je pojedinca da odbije postupiti prema nekom postojećem propisu ili ispuniti obvezu koja proizlazi iz ugovora.

'U suštini, radi se o sukobu između vjerskih, moralnih ili nekih drugih uvjerenja pojedinca i formalne obveze koju on ima. Ustavni temelj za priziv savjesti je ustavna norma koja zabranjuje ograničenje prava na slobodu misli, savjesti i vjeroispovijedi. Takva odredba postoji u Ustavu RH, donesenom još koncem 1990.', ističe Palić.

Nekoliko je zakona, navodi dalje Palić, koji izrijekom predviđaju priziv savjesti.

'Zakon o liječništvu dopušta priziv savjesti iz vjerskih ili moralnih uvjerenja, tako da liječnik može odbiti obaviti neke dijagnostičke postupke ili načine liječenja, ali pod uvjetom da to nije suprotno pravilima medicinske struke ili da time ne ugrozi život pacijenta. Liječnik koji se poziva na priziv savjesti dužan je obavijestiti pacijenta i uputiti ga drugom liječniku, ali i obavijestiti svog nadređenog. Ustav RH i Zakon o obrani izrijekom predviđaju mogućnost isticanja priziva savjesti osobama koje zbog vjerskih ili moralnih uvjerenja ne žele sudjelovati u obavljanju vojničkih dužnosti', zaključio je on.