JEDNOSTAVNO RJEŠENJE

Kujundžić: Priznati pravo na priziv savjesti, a pacijentima omogućiti dostupnost usluge

27.03.2019 u 10:56

Bionic
Reading

Ministar zdravstva Milan Kujundžić izjavio je u srijedu da treba biti legalist kad je riječ o prizivu savjesti zdravstvenih djelatnika - s jedne strane treba djelatnicima omogućiti priziv savjesti, a s druge strane svim pacijentima dostupnost medicinskog postupka.

Komentirajući informaciju da je u dubrovačkoj bolnici zbog priziva savjesti anesteziologa pobačaj rađen na živo, Kujundžić je uoči užeg kabineta Vlade rekao kako Ministarstvo uvijek reagira u takvim slučajevima.

'Uvijek reagiramo kad dobijemo dojavu o kršenju zakona, pa smo tako i od dubrovačke bolnice zatražili očitovanje, a onda ćemo poslati inspekciju', rekao je Kujundžić.

Sve što nije u skladu s etikom i moralom je za osudu, kazao je dodavši kako bi bolnica u slučajevima priziva savjesti liječnika trebala dovesti druge liječnike koji će obavljati pobačaje ili sklopiti govore s drugim bolnicama, gdje se ti postupci obavljaju.

Upitan kada će biti gotov novi zakon o pobačaju, Kujundžić je odgovorio kako će on biti napravljen ali za njegovo donošenje nisu definirani rokovi. Trenutno se rade 'široke analize svjetskih iskustava, što je tko poduzimao'.