SRPSKI RATNI ZLOČINI

Ponovno započeto suđenje Španoviću

12.02.2010 u 15:05

Bionic
Reading

Suđenje bivšem pripadniku teritorijalne obrane (TO) tzv. SAO Krajine Milanu Španoviću za ratni zločin protiv civilnog stanovništva i mučenje hrvatskih civila od listopada 1991. do kraja siječnja 1992. godine, započeto 17. rujna 2009, u petak je iznova započeto jer je u međuvremenu promijenjen sastav sudskog vijeća koje vodi postupak

Pred vijećem za ratne zločine postupak je ponovno započeo utvrđivanjem optužnice i izjava ranije ispitanih svjedoka te ponovnim izjašnjavanjem optuženog o krivnji. Do promjene sastava sudskog vijeća došlo je zbog reizbora sudaca u sklopu reforme pravosuđa, koji je stupio na snagu početkom ove godine.

Španović se, u ponovnom obraćanju sudskom vijeću, nije izjasnio o krivnji, nego je samo potvrdio da je u navedeno vrijeme bio u zatvoru u Staroj Gradiški odbacivši navode da je zlostavljao zatvorenike.

U rujnu 2009, u prvom obraćanju sudu, optuženi je ustvrdio da je u listopadu 1991. boravio u zatvoru u Staroj Gradiški i da je ondje bio samo 8. listopada 1991. te da je bio mobiliziran ukupno desetak dana.

Dodao je da je tih dana konzumirao alkohol i tablete jer mu je bio ranjen brat, koji je kasnije preminuo, te istaknuo da je spreman suočiti se s oštećenima i ispričati im se za nanesenu bol.

Na današnjem saslušanju ondašnji zapovjednik TO Novske Slobodan Gubić posvjedočio je da je optuženi Španović u postrojbi proveo petnaestak dana te da je, nakon što mu je ubijen brat, premješten na rad u Crveni križ u Borovcu.

U nastavku dokaznog postupka Gubić je kazao da su već od sredine kolovoza vođene borbe s hrvatskim teritorijalcima i policijom, a da je Španović u postrojbi TO-a bio od sredine rujna do početka listopada, kada je sklonjen iz postrojbe i vratio oružje jer se doznalo da mu je brat poginuo.

Svjedok je kazao da nema spoznaja o tome je li optuženi konzumirao alkohol dok je bio vojno angažiran te ustvrdio da je optuženog poznavao od ranije te da Španović nikada nije bio sklon alkoholu.

U početku dokaznog postupka početkom prosinca 2009. ispitani su svjedoci suda Željko Grgić i Željko Knežević, koji su potvrdili da je optuženi u navedenom razdoblju bio pripadnik teritorijalne obrane navevši da nemaju izravnih spoznaja o zločinu za koji se Španović tereti.

Grgić, u to vrijeme zarobljenik u mjesnom uredu u selu Rajić i Knežević, koji je boravio na okupiranom teritoriju u selu Borovac, rekli su da su viđali Španovića naoružanog, u sivomaslinastoj vojnoj odori te da su od drugih čuli glasine o maltretiranjima zarobljenika.

U optužnici na koju je srbijansko tužiteljstvo za ratne zločine podiglo 3. lipnja 2009. Španovića se tereti da je od početka listopada 1991. do kraja siječnja 1992. u zatvoru u Staroj Gradiški okrutno postupao prema hrvatskim civilima, mučio ih i tjelesno ozljeđivao, nanoseći im velike patnje, tjelesnu i duševnu bol, čime je izvršio kazneno djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Kako se navodi, krajem rujna i početkom listopada 1991. godine svi oštećeni, stanovnici sela Borovca u općini Novskoj, istjerani su iz svojih kuća i odvedeni u zatvor u Staroj Gradiški, gdje su boravili do kraja siječnja 1992. godine, kada su razmijenjeni ili pušteni.

Cijelo to vrijeme punu vlast nad njima imali su pripadnici teritorijalne obrane tzv. Krajine, među kojima i okrivljeni 49-godišnji Španović, rodom iz Novske, koji je do sada živio u vojvođanskom mjestu Čelarevu.

Postupak protiv Španovića vodio je Županijski sud u Požegi, a srbijansko pravosuđe preuzelo je predmet temeljem Sporazuma o suradnji u progonu počinitelja kaznenih djela ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida, zaključenog između srbijanskog Tužiteljstva za ratne zločine i hrvatskog Državnog odvjetništva.

Nastavak suđenja očekuje se krajem ožujka.