u haagu

Počelo ponovno suđenje optuženima za slanje odreda smrti u Hrvatsku i BiH

13.06.2017 u 13:13

Bionic
Reading

'Ovo suđenje bavi se kaznenom odgovornošću Jovice Stanišića i Franka Simatovića na temelju njihove vodeće uloge u udruženom zločinačkom pothvatu cilj kojega je bio uspostava nacionalno homogenog teritorija na području Hrvatske i BiH kojim su trebali dominirati Srbi i to je trebalo postići nasilnim uklanjanjem nesrba, ponajviše Hrvata i muslimana kampanjom zločina koja je uključivala progon i ubojstva', kazao je na početku ponovljenog suđenja u Haagu nekadašnjim čelnicima srbijanske Državne sigurnosti tužitelj Douglas Stringer

Suđenje se odvija pred sudskim vijećem tzv. Mehanizma koji nasljeđuje Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) koji će svojim radom završiti krajem godine. tzv. Mehanizam će dovršiti predmete ICTY-ija koji ostanu neriješeni do kraja godine.

Stringer je na početku uvodne riječi kazao kako su optuženi počinili zločine upravljanjem srpskim postrojbama koje su zločine počinile u Hrvatskoj i BiH. Dvojica optuženih namjeravala su da se ti zločini počine i nisu s njima stali čak i kad je čitav svijet vidio taj obrazac nasilja u Hrvatskoj i BiH, kazao je Stringer.

Nekadašnji čelnici srbijanske Državne sigurnosti (DB) Jovica Stanišić i Franko Simatović optuženi su za slanje 'odreda smrti' u Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu u ratovima devedestih godina.

Stanišić (66) i Simatović (67) odgovarat će na iste optužbe kao i na prvom suđenju. Optužnica ICTY-ja tereti da su formirali, pomagali i vodili tajne policijske i paravojne postrojbe na području Hrvatske i BiH, te za sudjelovanje u udruženom zločinačkom pothvatu koji je za posljedice imao progon, ubojstva, deportacije i prisilno premještanje hrvatskog i muslimanskog stanovništva.

ICTY je u svibnju 2013. prvostupanjski oslobodio bivšeg šefa srbijanske službe državne sigurnosti (SDB) Stanišića i bivšeg zapovjednika jedinice za specijalne operacije SDB-a Simatovića odgovornosti za zločine koje su u Hrvatskoj i BiH počinile srpske paravojne jedinice ocijenivši da im ona nije dokazana.

Presudom je bilo utvrđeno da su Stanišić i Simatović slali u Hrvatsku i BiH jedinice specijalne namjene SDB-a tzv. 'crvene beretke' koje su sa 'škorpionima',  srpskom dobrovoljačkom gardom Željka Ražnatovića Arkana, te milicijom SAO Krajine počinile zločine, no to nije bilo dovoljno da se utvrdi njihova odgovornost za te zločine jer nije dokazano da su ih slali s namjerom da se počine zločini.

Po prvostupanjskom vijeću ponuđeni dokazi nisu dokazali ni njihovu namjeru sudjelovanja u udruženom zločinačkom pothvatu (UZP).

Takva presuda izazvala je zadovoljstvo vlade u Beogradu i veliko ogorčenje u Hrvatskoj i BiH.

Nakon žalbe haškog tužiteljstva, u prosincu 2015. žalbeno vijeće ICTY-ja presudu je poništilo zbog pogrešne interpretacije nekoliko aspekata zakona i vratilo suđenje na početak.

Srbijanske vlasti uhitile su Stanišića i Simatovića  tijekom akcije 'Sablja' nakon ubojstva premijera Zorana Đinđića 12. ožujka 2003. godine. Simatović je izručen Haagu 30. svibnja, a Stanišić 11. lipnja te godine. Tamo su bili do oslobađajuće presude 2013., a u očekivaju novog suđenja nedavno su vraćeni u Scheveningen.