TUŽBA TEŠKA 50 MILIJUNA KUNA

Ponovno optužen bivši dekan Prometnog fakulteta

11.01.2013 u 08:03

Bionic
Reading

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu optužilo je 52-godišnjaka zbog kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti i jednu udrugu zbog istog kaznenog djela, a mediji navode da se radi o već osuđivanom bivšem dekanu zagrebačkog Fakulteta prometnih znanosti (FPZ) Draganu Badanjku koji je svoj fakultet oštetio, a Udruzi za razvoj prometnih znanosti nezakonito priskrbio gotovo 50 milijuna kuna.

Badanjka se tereti da je kao dekan FPZ-a dogovorio s predsjednikom Udruge za razvoj prometnih znanosti, koju su osnovale osobe s fakulteta, a među njima i Badanjak, da će toj Udruzi omogućiti stjecanje vlasništva nad zgradom u Zagrebu u Kušlanovoj 2, čiji je vlasnik Institut prometa i veza, a time i raspolaganje prihodima od zakupnine i drugih troškova koje plaća zakupac za korištenje zgrade, izvijestilo je Državno odvjetništvo na svojim internetskim stranicama ne navodeći identitet optuženika ni ime udruge.

On je protivno Statutu fakulteta bez potrebne suglasnosti Sveučilišta u Zagrebu, u ime fakulteta potpisao ugovor kojim je bez naplate prenio osnivačka prava nad institutom na tu udrugu.

Time joj je omogućio nepripadnu materijalnu dobit u vidu vrijednosti zgrade i raspolaganja prihodima od zakupnine, pratećih troškova i usluga, u ukupnom iznosu od 49,7 milijuna kuna.

Udrugu se tereti da je postupanjem svoje odgovorne osobe Ivana Markovića, koji je u međuvremenu preminuo, stekla nepripadnu dobit na štetu fakulteta u istom iznosu.

Dragan Badanjak
bio je jedan od glavnih protagonista u aferama Indeks, koje su razotkrivene 2008., kada je bio i uhićen, te potom osuđen na dvije i pol godine zatvora u aferi Indeks 1, odnosno deset mjeseci zatvora u aferi Indeks 2.