ŠTO NAPRAVITI U SLUČAJU POTRESA?

Ponovno kruži 'forvarduša' američkog šarlatana

  • Autor: V.P.P.
  • Zadnja izmjena 01.06.2012 12:14
  • Objavljeno 01.06.2012 u 11:00
grčka potres

grčka potres

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Sve što smo dosad znali o zaštiti tijekom potresa potpuno je pogrešno: ne sklanjajte se pod stol kada se zemlja počne tresti već pokraj stola. Ovako otprilike glasi sadržaj 'forvarduše' koja danima kruži internetom. Savjeti koji ruše sve dosadašnje tehnike koje preporučuju i stručnjaci padaju u vodu. Ne nasjedajte!

Naime o samoprozvanom stručnjaku za spašavanje pisali smo u svibnju prošle godine kada su njegovi mailovi zatrpali sandučiće elektronske pošte hrvatskih građana. Ista se stvar ponavlja i ovih dana. Naime, nakon učestalih potresa na sjeveru Italije, 'forvarduša' se opet pojavila, a građani za savjet traže gradski Ured za upravljanje u hitnim situacijama Pavla Kalinića.

Stoga, tekst u cijelosti ponavaljamo.

Samoprozvani američki stručnjak za spašavanje Doug Copp i direktor Američkog međunarodnog tima za spašavanje
više od 25 godina sudjeluje u spašavanju unesrećenih iz ruševina. Tako se Doug, poput američkog superheroja, prvi pojavljivao na ruševinama nakon velikih potresa u Ciudad de Mexicu u japanskom Kobeu u Čileua navodno je i teško ozlijeđen prilikom svog angažmana nakon rušenja tornjeva Svjetskog trgovačkog centra (WTC-a) 11. rujna 2001.

Na sadržajno i vizualno lošoj internetskoj stranici i u 'forvardušama' Copp ističe da je 'upuzao u 875 urušenih zgrada, radio s timovima iz 60 država, osnovao spasilački tim u nekoliko zemalja i da je član mnogih spasilačkih timova u raznim zemljama'. 'Bio sam UN-ov stručnjak za pružanje pomoći dvije godine i radio sam na pomaganju kod svih većih nesreća u svijetu od 1985, osim u slučaju više istovremenih nesreća.'

Kalinić: To su gluposti

Iako su dobili nekoliko upita građana o Coppovoj teoriji, iz Ureda za upravljanje hitnim situacijama Grada Zagreba rekli su nam da takve stvari ne misle komentirati, a Pavle Kalinić je sadržaj 'forvarduše' nazvao potpunom glupošću.


Sve se svodi na 'mnogih', 'raznih', a čini se da je dotični gospodin u svojoj domovini na glasu kao bahati šarlatan i prevarant. Relevantni stručnjaci i organizacije poput Crvenog križa tvrde da je njegova teorija o 'trokutu života' opasna jer ljude navodi na krive metode sklanjanja tijekom potresa. Osumnjičen je i za pronevjeru nekoliko stotina tisuća dolara.

Što je 'trokut života'

Copp negira sve dosadašnje metode i saznanja o zaštiti tijekom potresa. Ljudi diljem svijeta već od djetinjstva uče kako se treba sakriti pod stol ili stati uz nosive zidove. Naravno, najbolje je izaći na otvoreno. Iste preporuke dobili su i građani Zagreba. Ured za upravljanje hitnim situacijama u suradnji sa Seizmološkom službom RH prije nekoliko je mjeseci građanima podijelio letke u kojima se, naravno, savjetuje sklanjanje ispod stola. Istu je preporuku istaknula i Državna uprava za zaštitu i spašavanje u svojim lecima koji su dijeljeni uglavnom po školama. Čak se i Japanci, koji su suočeni sa svakodnevnim podrhtavanjem zemlje, sakrivaju pod stolove.

Copp tvrdi da su to sve izmišljotine te da je mnogo života u svijetu izgubljeno zbog krivih savjeta. Umjesto toga savjetuje: 'Kada se zgrada urušava, težina stropa pada na objekte ili namještaj te ih drobi i uništava, ali prostorodmah uz te objekte ostaje prazan - NE ispod njih. Taj prostor ja zovem 'trokutom života'. Što je objekt veći i čvršći, manje će se sabiti, time će ostati veća slobodna površina pored njega, a time i veća vjerojatnost da osoba koja se tu sakrila prođe bez ozljeda. Idući put kad budete u mogućnosti pogledati urušene zgrade na TV-u, prebrojite 'trokute' koji su nastali. Ima ih svuda. To je čest oblik koji se vidi kod urušenih zgrada.'

Ako se tijekom potresa zateknete na krevetu, Copp savjetuje da siđete s njega, no ne sakrivajte se ispod, već pokraj kreveta. Također ne preporučuje ostanak u vozilima već pokraj njih jer će ostati praznina velika barem jedan metar.


Na prvi pogled njegova teorija izgleda vrlo logična, no sama činjenica da se reklamira 'forvardušama' i groznom internetskom stranicom ne ulijeva povjerenje, i to s pravom. Ispostavilo se da mu je fakultetska diploma lažna, da su mu spasilačke metode upitne, a njegova uloga na ruševinama WTC-a osporena je nekoliko puta. Znanstvenici mu zamjeraju i isključivost, jer tvrdi da će svi oni koji se sakriju pod stol sigurno stradati u potresu.

Znanstvenici ne negiraju činjenicu da 'trokuti života' doista postoje tj. da u ruševinama doista pojedina mjesta ostaju prazna, šuplja. No tvrde kako je Copp zanemario činjenicu da većina predmeta, uključujući i automobile, hladnjake, stolove, tijekom potresa nije statična, tj. pomiču se. Stoga postoji velika mogućnost da vas prignječi upravo objekt koji je trebao služiti kao zaštita.

Nevjerodostojna je bila i simulacija rušenja zgrade u potresu prilikom koje su 'preživjele' sve lutke postavljene u 'trokute', dok su one sklonjene ispod stola bile raskomadane i zgnječene.

Stoga, držite se one stare: ne vjerujte 'forvardušama' i sklanjajte se pod stol i nosive zidove.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi