MUP NABAVLJA AUTOMOBILE

'Ponašamo se kao da nabavljamo Fabergeova jaja!'

08.11.2012 u 13:10

Bionic
Reading

S obzirom da dijelu automobila ističe leasing, Ministarstvo unutarnjih poslova dobilo je suglasnost za nabavu 64 vozila putem operativnog leasinga, no ako se pita premijera Zorana Milanovića, time se Vlada danas uopće nije trebala baviti na sjednici

'Ne znam zašto Ministarstvo o tome ne bi samo odlučivalo. Ovo je odluka o nabavi vozila, a ponašamo se kao da nabavljamo Fabergeova jaja. To su troškovi poslovanja kao struja i ugljen. Ovo je isto kao priča s oduzimanjem kreditnih kartica diplomatima jer sada propisujemo da sve veće od 5.000 kuna mora biti zabilježeno. Kad sam nedavno išao u inozemstvo dočekao me veleposlanik sa snopom novčanica. Ako se išta može kontrolirati, onda je to kartica. Neka ministri odgovaraju unutar svog poslovanja. Automobil se haba i troši i ovo je roba kao svaka druga', požalio se Milanović

Naime, Milanović smatra da Vlada davanje suglasnosti MUP-u za nabavku automobila nije trebala imati kao posebnu točku na današnjoj sjednici, nego da se to moglo napraviti i van sjednice.

Obrazlažući potrebu za nabavkom automobila ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić uvodno je kazao kako je ona nužna za obnovu voznog parka. 'S obzirom da se radi o vozilima koja se koriste za pratnju i podršku štićenih osoba, bez kojih Ministarstvo unutarnjih poslova ne može funkcionirati te se dovodi u pitanje operativno postupanje službe, a trenutno angažiranim vozilima do kraja 2012. i do sredine 2013. ističe leasing, potrebno je žurno obnoviti vozni park', stoji u zahtjevu MUP-a.

Prema podacima iz odluke, MUP bi 2013. na leasing potrošio 3.640.000 kuna, dok bi se 2014. i 2015. potrošilo po 6.240.000.

Pojašnjavajući odluku novinarima nakon sjednice Vlade Ostojić je kazao da se vozila neće koristiti samo za štićene osobe. 'Aute nabavlja Središnji ured za javnu nabavu putem natječaja i ne bismo se za to odlučivali da mislimo da postoji bolji model od ovog. Neki dan smo imali situaciju kojoj ste bili svjedoci da zbog zabrane nabavke Vlada mora svaki put o tome odlučivati, pa je tako bio primjer s vatrogasnom zajednicom gdje se pokazalo da su na kraju više potrošili na popravke automobila nego što koštaju novi automobili', kazao je Ostojić odgovorivši na pitanje zašto se MUP odlučio na nabavku novih automobila umjesto popravka starih.