UGOSTITELJI POPUSTILI

Split: Započela masovna uklanjanja, čisti se simbol bespravne gradnje

23.10.2017 u 17:49

Bionic
Reading

Samo dan uoči najavljenog dolaska bagera Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja i početka masovnog rušenja, na splitskom Žnjanu vlasnici su sami započeli s uklanjanjem nekoliko desetaka bespravnih kafića i noćnih klubova. Svi ugostiteljski objekti su zatvoreni i očekuje se da će najveća kupališna zona na Jadranu u roku od nekoliko dana biti potpuno očišćena

U samom ministarstvu nedavno su neslužbeno potvrdili da kreću u akciju 24. listopada i pozvali bespravne graditelje sa sami sruše svoje kafiće te tako izbjegnu veće troškove, a zasad nije poznato hoće li se u utorak ujutro radnici ugovorenih tvrtki pojaviti na terenu ili će se dozvoliti ugostiteljima da razmontiraju i odnesu svoje objekte. Kako je rečeno novinarima, o uklanjanju bespravnih gradnji obavijesti se puštaju u javnost tek nakon što postupak fizički započne.

Prva rješenja o rušenjima na Žnjanu izdana su prije punih osam godina, a većina njih od 2014. godine do početka ove godine, kada je eskaliralo nezakonito uzurpiranje pomorskog dobra. Ukupno ih je nešto više od trideset. Zbog nesređene situacije splitska gradska vlast iz godine u godinu ugostiteljima je izdavala privremena jednogodišnja 'koncesijska odobrenja' za postavljanje modula od 12 četvornih metara s pripadajućim štekatom, no ona su u pravilu izigrana i na samoj plaži niknuli su objekti od po nekoliko stotina kvadrata.

Žnjanski kafići spominjali su se i u kontekstu političke korupcije, kada je Željko Kerum optužio tadašnjeg gradonačelnika Ivu Baldasara da je 'kupio njegovih dvoje vijećnika koncesijama'. Od početka ove godine odobrenja nisu obnavljana, pa su svi kafići i klubovi cijelog ljeta radili potpuno ilegalno.

Sami ugostitelji odbijaju razgovor s medijima. Angažirali više odvjetničkih tvrtki u pokušaju da barem odgode rušenja, najavili tužbe i kaznene prijave s argumentima da im je, pojednostavljeno, nezakonito dozvoljeno da nezakonito rade na nezakonitom platou. Tvrde da će zbog uklanjanja bez posla ostati tristotinjak radnika.

  • +6
Ugostitelji na Žnjanu sami počeli s uklanjanjem ilegalnih objekata i terasa Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

Novi gradonačelnik Andro Krstulović Opara u prvim mjesecima mandata objavio je da želi 'uvesti zakonitost' na Žnjanu, a na koordinacijskim sastancima s Ministarstvom graditeljstva i Županijom splitsko-dalmatinskom dogovoren je hodogram aktivnosti. Za iduću sezonu ondje će biti dozvoljeno samo postavljanje spomenutih modula sa štekatom, za koje će se raspisati natječaj, a paralelno će trajati procedura kako bi se Žnjan potpuno i cjelovito uredio do ljeta 2019. godine. To je jedan od ključnih Krstulovićevim projekata u njegovom mandatu.

'Žnjanska plaža treba biti poput plaža u Nici, ili kao što je Copacabana, jer površinom, značajem i karakterom to može biti', kazao je u ponedjeljak splitski gradonačelnik.

U slopu dugotrajnog procesa javnih natječaja, izrade dokumentacije i pribavljanja koncesije, u ponedjeljak je na službenim stranicama Grada Splita objavjen anketni upitnik kojim se želi prikupiti mišljenje građana o budućim sadržajima na ovom prostoru. Anketu možete pogledati i ispuniti na ovom linku.