UGROŽENI DIJABETIČARI

Pomama za Ozempicom u zemlji gdje žene nastoje biti tanke poput pruća

07.06.2023 u 18:03

Bionic
Reading

Ozempic, izvorno lijek za liječenje dijabetesa, vrlo je tražen u cijelom svijetu otkako ga slavne osobe i korisnici društvenih medija hvale kao čudotvorni lijek za mršavljenje. U Kini, gdje je mršavost još uvijek na cijeni, zavladala je nestašica tog lijeka koji je dostupan kao otopina za injekciju u napunjenoj brizgalici, a u Europi se izdaje samo na liječnički recept

Kineski društveni mediji, kao što su Douyin i Xiaohongshu, preplavljene su objavama korisnika koji se hvale kako su lako izgubili 10 ili više kilograma u mjesec dana uz samo nekoliko injekcija Ozempica, zapravo semaglutida.

'Ovo je čudesni lijek', 'Bez dijete, bez tjelovježbe, možete smanjiti težinu čak i kada mirno ležite', objave su na Xiaohongshu, kineskoj inačici Instagrama.

Ozempic je službeno odobren u Kini u travnju 2021. za liječenje dijabetesa tipa 2, ali korisnici ga mogu dobiti od liječnika za druge svrhe ili ga kupiti, koristeći tuđe recepte, na platformama za e-trgovinu kao što su Taobao i JD.

Medicinski stručnjaci kažu da lijek može imati ozbiljne nuspojave. Studije i izvješća pacijenata pokazuju da se kod mnogih pacijenata tjelesna težina vraća ubrzo nakon prestanka uzimanja Ozempica. No zbog njegove velike popularnosti, mnoge kineske bolnice i ljekarne ostale su bez lijeka još krajem prošle godine, piše kineski časopis People's Daily Health. Zbog toga su se u problemima našli dijabetičari.

Liječnik u bolnici Sveučilišta Sun Yat-sen u velegradu Guangzhou rekao je u svibnju da je ta bolnica nakratko ostala bez Ozempica zbog velike potražnje pacijenata koji žele smršaviti. Bolnica ga je od tada prestala propisivati ​​osobama koje nemaju dijabetes, izvještava CNN.

Pompa na društvenim mrežama bila je toliko velika da je Xiaohongshu izbrisao više od 5000 postova u kojima se dijele iskustva mršavljenja s Ozempicom, preuveličavajući učinkovitost tog lijeka. Ta platforma je također izdala upozorenje koisnicima da 'odu u službene medicinske ustanove radi liječenja'. Ali to nije bilo dovoljno da se smiri razbuktalo nezadovoljstvo. Ljudi u Kini, posebno žene, dugo su se suočavale s pritiskom da se prilagode standardima ljepote koji naglašavaju iznimno vitku figuru.

Uz sve veću potražnju, cijene su skočile i na internetu. Doza Ozempica od 1,5 mg javne bolnice stoji 478 juana (67 dolara) u javnim bolnicama, no online se prodaje za 36 do 151 posto veću cijenu. Prema proizvođaču, danskoj farmaceutskoj tvrtki Novo Nordisk (NONOF), Ozempic je zabilježio prodaju od 303 milijuna danskih kruna (44 milijuna dolara) u Kini u devet mjeseci nakon lansiranja u travnju 2021. Sljedeće godine prodaja u zemlji porasla je više od sedam puta, dosegnuvši 2,2 milijarde danskih kruna (316 milijuna dolara).

Vladino izvješće s kraja 2020. kaže da više od 50 posto odraslih u Kini ima prekomjernu težinu, što se definira kao indeks tjelesne mase (BMI) veći od 24,0.