U POTRAZI ZA RJEŠENJEM

Polovični rezultati sastanka oko cijene mlijeka

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 15.02.2012 17:31
  • Objavljeno 15.02.2012 u 17:31
prosvjed mljekara

prosvjed mljekara

Izvor: Pixsell / Autor: Daniel Kasap/PIXSELL

Sukladno praksi u Europskoj uniji cijena mlijeka će se formirati u dogovoru udruga proizvođača i mljekara, a do kraja veljače svaka će mljekara sa predstavnicima udruga proizvođača definirati model formiranja cijene mlijeka koji će se primjenjivati počevši od veljače ove godine, zaključeno je na današnjem sastanku Stručnog savjeta za praćenje stanja u proizvodnji i preradi mlijeka.

Na tom sastanku, održanom u Ministarstvu poljoprivrede, definiran je način formiranja cijena mlijeka i smjernice pomoći sektoru proizvodnje i prerade mlijeka, kazala je pomoćnica ministra poljoprivrede Vesna Gantner-Kuterovac.

Uvažavajući obećanje mljekara da će otkupiti sve trenutno neotkupljeno mlijeko prosvjedi proizvođača i blokada prometnica su neosnovani, istaknula je.

Predsjednik Hrvatskog saveza udruga proizvođača (HSUPM) kratko je u telefonskoj izjavi rekao kako nisu zadovoljni sastankom, no da miču traktore ispred "Sirele" i "Dukata".

Potpredsjednik Saveza Mladen Šolčić, također u telefonskoj izjavi, rekao je pak da se prosvjednici ispred bjelovarske "Sirele" neće razići istaknuvši kako nisu zadovoljni sastankom jer ništa nije dogovoreno.

Proizvođači mlijeka prosvjeduju drugi dan ispred "Dukata" u Zagrebu i "Sirele" u Bjelovaru nezadovoljni Dukatovom otkupnom cijenom mlijeka od 2,30 kuna od veljače.

U priopćenju Ministarstva poljoprivrede o zaključcima današnjeg sastanka Savjeta navodi se kako se prerađivačka industrija obvezuje otkupiti sve raspoložive količine mlijeka, što je veliki pomak, s obzirom na velike zalihe, u iznosu većem od jednomjesečnog otkupa.

Problem trenutno neotkupljenog mlijeka, napominje se, mljekare se obvezuju riješiti odmah nakon deblokiranja prilaza mljekarama i prometnica.

Za idući Savjet proizvođači moraju definirati sve probleme s kojima su suočeni kako bi Ministarstvo sustavno pristupilo pronalaženju rješenja te pomoglo proizvođačima koji su u trenutnim poteškoćama (reprogram kredita, razgovori s komercijalnim bankama, skladišnica itd).

Ministarstvo će, kako navode, pratiti stanje na tržištu mlijeka te djelovati sukladno potrebi i mogućnostima.

Najavljuju i kako će uložiti značajna sredstva u prezentaciju oznake "Mlijeko s hrvatskih farmi".

Iza ove oznake stoji sustav kontrole higijene (HACCP) i sustav kontrole kvalitete, koji garantira da mlijeko doista potiče s naših domaćih farmi, da se nalazi pod kontrolom Središnjeg laboratorija za kontrolu kvalitete mlijeka Hrvatske poljoprivredne agencije i da zadovoljava sve propisane zahtjeve kakvoće i higijenske ispravnosti u skladu s nacionalnom i EU regulativom.

Cilj kampanje je i na ovaj način pomoći cijelom sektoru i potaknuti na veću potrošnju hrvatskog mlijeka te tako zaštiti domaću proizvodnju, ističu iz Ministarstva poljoprivrede.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi