U PRVIM REDOVIMA

Poljski gej zastupnici ustali protiv Lecha Walese

Bionic
Reading

Prvi deklarirano homoseksualni i transseksualni zastupnici u povijesti parlamenta Poljske ovog su tjedna zauzeli prve redove Sejma iz protesta protiv šovinističkog ispada legendarnog narodnog lidera Lecha Walese

Bila je to reakcija na raniju Walesinu TV izjavu da je gej osobama mjesto u zadnjim klupama parlamenta, 'ili čak iza zida'.

'Oni moraju znati da su manjina i prilagoditi se manjim stvarima, a ne se uspinjati prema najvišim razinama', tako je gejevima poručio 'gdje im je mjesto' slavni električar, vođa nezavisnih sindikata Solidarnost u komunističkim 80-ima, dobitnik Nobelove nagrade i prvi predsjednik postkomunističke Poljske.

Walesa je odavno iscrpio svoje političke potencijale i nije više u žiži zbivanja, ali se kao povijesna ličnost ipak često pojavljuje u medijima.

Pred pragom 70. rođendana i dalje je poznat kao neuvijen govornik i ortodoksni katolički konzervativac čije svjetonazore vjerojatno dijeli i znatan broj građana.

No usprkos konzervativnom pritisku na društvo ipak su 2011. godine u poljski Sejm izabrani prvi deklarirani gej političari. Među njima je i Anna Grodzka (nekadašnji Krzysztof Begowski), druga osoba u povijesti Europe koja je promijenila spol i bila izabrana u parlament neke države. A Lech Walesa za svoje je javno izrečene misli zaradio prijavu Državnom odvjetništvu zbog 'propagande mržnje prema seksualnim manjinama'.