PAD POPULARNOSTI

Poljaci ljuljaju Tuskovu fotelju

15.09.2011 u 13:56

Bionic
Reading

Razlika u popularnosti između dvije najveće poljske stranke smanjila se uoči parlamentarnih izbora koji će se održati 9. listopada, no vladajuća stranka Građanska platforma (PO) još je uvijek najpopularnija, pokazali su rezultati istraživanja objavljeni u četvrtak

Građanska platforma stranka je poljskog premijera Donalda Tuska koji u petak stiže u Hrvatsku da bi svojoj prijateljici pučanki,  premijerki Jadranki Kosor, predao englesku verziju pristupnog ugovora.

PO uživa naklonost 44 posto Poljaka, što je tri posto manje nego prije dva tjedna, a konzervativna stranka Pravo i pravda (PiS) za tri posto je povećala popularnost i došla na 32 posto potpore, prenio je list Rzeczpospolita rezultate istraživanja agencije GfK.

To je treće istraživanje napravljeno u posljednje vrijeme, koje ukazuje da se razlika između dva najveća konkurenta smanjuje, no analitičari još uvijek imaju podijeljeno mišljenje je li riječ o postojanom trendu.

Istraživanje je također pokazalo da ljevičarski oporbeni Savez demokratske ljevice uživa potporu 11 posto birača, dok koalicijski partner PO-a, Seljačka stranka, ima podršku četiri posto Poljaka, što je ispod praga od pet posto potrebnog za ulazak u parlament.

Istraživanje provedeno od 8. do 12. rujna na uzorku od 972 Poljaka pokazalo je i da 22 posto još uvijek nije odlučilo koga podržati na izborima.