TURUDIĆ U NISKOM STARTU

Hrvatska u srijedu dobiva novog glavnog državnog odvjetnika

06.02.2024 u 16:18

Bionic
Reading

Hrvatska bi u srijedu trebala dobiti novog glavnog državnog odvjetnika, Ivan Turudić, sudac Visokog kaznenog suda, trebao bi zamijeniti aktualnu šeficu DORH-a Zlatu Hrvoj Šipek kojoj mandat istječe u svibnju

O Turudićevu imenovanju, koje je proteklih dana 'na noge' dignulo i ujedinilo oporbu u ocjeni da je neprikladan kandidat, Hrvatski sabor odlučivat će običnom većinom, da bi bio imenovan bit će dovoljno da dobije glasove 39 zastupnika, uz uvjet da Sabor ima kvorum, odnosno da u dvorani bude 76 zastupnika.

Način izbora glavnog državnog odvjetnika, uređen je zakonom iz 2018. u kojemu se izričito ne navodi kojom se većinom bira, no pravnici tumače da u takvim slučajevima vrijedi odredba iz Ustava da, ako nije drugačije određeno, Sabor donosi odluke većinom glasova, ukoliko je na sjednici nazočna većina zastupnika.

Glavnog državnog odvjetnika Sabor imenuje na četiri godine, na Vladin prijedlog i uz prethodno mišljenje Odbora za pravosuđe.

Za Turudićev izbor, HDZ je u utorak dobio potporu svih koalicijskih partnera.

Vlada pred Sabor izlazi s jedinstvenim stavom parlamentarne većine da će podržati Turudićev izbor, rekao je u utorak premijer Andrej Plenković nakon sastanka većine na kojemu je bio i Turudić.

  • +13
Na Mimari osvanuli grafiti SMS poruka Josipe Rimac i Ivana Turudića Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL

Oporba, koja je proteklih dana kritizirala Turudićev izbor, u utorak je ponovila svoje zamjerke, te pozvala vladajuće da odustanu od izbora.

Dobili smo puno jasniji uvid u moralni, politički pa i pravosudni profil kandidata za glavnog državnog odvjetnika, poručili su iz oporbe nakon što je u javnost proteklih dana iscurila Turudićeva prepiska s bivšom zastupnicom i državnom tajnicom Josipom Pleslić (bivša Rimac).

Josipa Rimac i Ivan Turudić Izvor: tportal.hr / Autor: Čitateljica tportala

Zastupnici stranke Možemo su pak najavili su da će u znak prosvjeda zbog Turudićeva imenovanja stajati „cijeli dan i cijelu noć“ na Trgu svetog Marka, te pozvali građane da im se pridruže.

Osim Turudićeva imenovanja, Sabor ovaj tjedan treba raspraviti i sedam zakonskih prijedloga, među kojima su i izmjene zakona o službenicima i namještenicima u lokalnoj i područnoj samoupravi te o poljoprivredi.