CROATIAN SUMMIT 2010.

Politička elita okupirala Dubrovnik

09.07.2010 u 11:47

Bionic
Reading

U Dubrovniku danas počinje peti Croatian summit na kojem će sudjelovati desetak šefova vlada te petnaestak ministara vanjskih poslova. Ovogodišnja tema summita je 'Jugoistočna Europa u suočavanju s globalnim izazovima'

Raspravljat će se o ekonomskom upravljanju, globalnoj sigurnosti i transatlantskim odnosima, o budućim vizijama za jugoistočnu Europu te izazovima s kojima je suočena zbog globalne gospodarske i financijske krize.

Predsjednica Vlade RH Jadranka Kosor pozdravnim govorom u 17 sati otvorit će peti dubrovački Croatian summit. Uz desetak šefova vlada i petnaestak ministara vanjskih poslova na summitu će sudjelovati i ostali visoki dužnosnici europskih i sjevernoameričkih zemalja te predstavnici međunarodnih organizacija i veleposlanici akreditirani u Hrvatskoj.

Na Croatian summitu između ostalih sudjeluju francuski premijer Francois Fillon kao prvi francuski premijer u službenom posjetu Hrvatskoj, poljski premijer Donald Tusk, slovenski Borut Pahor, bugarski Bojko Borisov, albanski Sali Berisha, kosovski Hashim Thaci i crnogorski Milo Đukanović te visoki predstavnici Europske unije, Kanade, OESS-a i NATO-a.

Iako je bio najavljen dolazak Silvija Berlusconija, on ipak neće doći, a kao razlog nedolaska navode se unutarnji problemi i velik broj obaveza oko rješavanja domaćih pitanja.

U ova dva dana, koliko Croatian summit traje, Dubrovčani i svi njihovi gosti morat će se oboružati strpljenjem, jer za to vrijeme u gradu vrijedi poseban prometni režim. Tako još od četvrtka do 11. srpnja Dubrovčani ne mogu parkirati na Putu iza Grada, Pilama te parkingu hotela Bellevue.

U subotu od osam sati ujutro do ponoći bit će zabranjeno parkiranje na dijelu Ulice Frana Supila. Policija je zamolila građane da koliko je više moguće za trajanja Summita koriste javni gradski prijevoz zbog prolaska delegacija kada će promet biti posebno reguliran.