Indonezija

Policija suzavcem rastjerala prosvjede protiv novog kaznenog zakona

24.09.2019 u 13:35

Bionic
Reading

Indonezijska policija pokušala je u utorak vodenim topovima i suzavcem rastjerati prosvjednike koji su se u velikom broju okupili na ulicama širom zemlje prosvjedujući zbog niza pitanja uključujući novi kazneni zakon koji sankcionira preljub te reviziju zakona o korupciji

Predsjednik Joko Widodo naložio je u petak da se odgodi glasanje u parlamentu o novom kaznenom zakonu, koji bi trebao zamijeniti skup zakona koji su ostavština nizozemske kolonijalne vladavine, kazavši da bi novi saziv parlamenta trebao raspraviti prijedlog zakona idući mjesec.

Izmjene zakona uključuju sankcioniranje preljuba, vrijeđanja dostojanstva predsjednika, četverogodišnju kaznu zatvora za pobačaje, osim ako nisu nužni iz zdravstvenih razloga ili ako je trudnoća posljedica silovanja, te kazne zatvora za prakticiranje crne magije.

Tisuće ljudi okupile su se kod parlamenta u Džakarti tražeći sastanak s njegovim predsjednikom. Među prosvjednicima je bilo puno studenata.

Policija ih je pokušala rastjerati vodenim topovima i suzavcem. U glavnom gradu raspoređeno je više od 5000 policajaca.

Policajci su upotrijebili suzavac i protiv prosvjednika u Bandungu, u Zapadnoj Javi, koji su ih napali kamenjem.

Predsjednik parlamenta Bambang Soesatyo održao je novinsku konferenciju u zgradi parlamenta pozivajući građane na mir, ali nije želio odgovoriti na pitanja novinara hoće li glasanje biti odgođeno dok novi saziv parlamenta ne preuzme dužnost, ponovivši da će se glasanje održati u ovom sazivu.