ali bez balvana

Policija privela HOS-ovce kod Knina, blokirali su cestu prema gradu

05.08.2023 u 14:11

Bionic
Reading

Šibensko-kninska policija privela je u subotu HOS-ovce nadomak Knina. Iako im na videosnimci policajac govori da u Knin ne mogu “zbog čestih kršenja mjera za Oluju”, policija u priopćenju kaže da je problem bio u tome što su odbili ići alternativnim pravcem i da su blokirali cestu.

Incident se dogodio jutros prije 8 sati na križanju državne ceste D-33, na putu prema Kninu. Prema neslužbenim informacijama, uhićeno je 20-ak pripadnika 9. Bojne HOS- a, zajedno s njihovim ratnim zapovjednikom Markom Skejom.

Glasnogovornik Šibensko-kninske policije Šime Pavić potvrdio je Hini da je postupanje još uvijek u tijeku. Iz policijske uprave Šibensko-kninske priopćili su da je do uhićenja došlo kako bi se utvrdile sve okolnosti događaja s kontrolnog pulta, na kojem ih je policija zaustavila.

Portal Dugopolje.org objavio je videosnimku policijskog postupanja, u kojoj policijski službenik HOS-ovce obavještava da “svoj dio protokola mogu napraviti iza 14 sati”, i da trenutno “zbog čestog kršenja mjera svake godine za Oluju, ne mogu ući u Knin”. No, policija u priopćenju navodi da je problem bio u tome što HOS-ovci nisu htjeli ići alternativnim pravcem do Knina.

“Na postavljenom prometnom punktu gdje policijski službenici reguliraju promet prema gradu Kninu radi nesmetanog odvijanja proslave VRO Oluja, zaustavljena je kolona vozila koja je htjela nastaviti put prema Kninu tim pravcem umjesto alternativnim preko mjesta Biskupija”, istaknuli su iz Policijske uprave u priopćenju.

  • +65
Dan pobjede u Kninu Izvor: Cropix / Autor: Nikola Vilic

“Prvi vozač u koloni nije htio poslušati upozorenje i naredbu policijskih službenika već je pokušao proći punkt u čemu je spriječen, a nakon čega su ostali vozači blokirali obje kolničke trake ceste D-33”, ističu u priopćenju. Prošle godine dobili prekršajnu prijavu zbog ustaškog pozdrava

Službeno obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti tako se prvi put unazad više godina odvija bez prisutnosti članova Udruge 9. bojne HOS-a i njihovog komemorativnog programa. Članovi Udruge i njezin predsjednik Marko Skejo posljednjih godina redovito dolaze u Knin na obljetnicu Oluje, a zbog njihovog ponašanja i postupanja, često ih prati policija.

Njihovo obilježavanje Oluje do sada se sastojalo u tome da su polagali vijence i uzvikivali ustaški pozdrav “Za dom spremni”.

  • +33
Državni vrh u Kninu Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Policija je intervenirala u nekoliko navrata: primjerice, 2020. kada su negodovali jer nisu pušteni na središnji trg na kojemu se održavalo obilježavanje. 

HOS-ovci su svake godine uzvikivali “Za dom spremni”, no nisu uvijek jednako tretirani zbog tok pokliča.

Tek su prošle godine zaradili prijavu zbog prekršaja protiv javnog reda i mira i “uzvika neprimjerenog sadržaja”, dok je, iste 2020. godine policija taj pozdrav nije protumačila kao nedopušten jer je bio u komemorativne svrhe.

Splitska Udruga 9. bojne HOS-a, uz redovito uzvikivanje pokliča Za dom spremni, osnivanje obilježava 10. travnja, kada je uspostavljena i Nezavisna Država Hrvatska,