KRIVA PROCJENA

Policija prije mjesec dana vratila oružje napadaču s Floride

08.01.2017 u 11:32

Bionic
Reading

Policija na Aljasci zaplijenila je oružje muškarcu optuženom za ubojstvo pet osoba u Fort Lauderdaleu, ali mu ga je prošli mjesec vratila jer su liječnici procijenili da nije mentalno obolio, objavljeno je u subotu kada je protiv njega podignuta optužnica i bude li osuđen prijeti mu smrtna kazna

Savezno državno odvjetništvo podignulo je u subotu optužnicu protiv 26-godišnjeg iračkog ratnog veterana Estebana Santiaga za kršenje zakona o oružju i ubojstva i bude li osuđen prijeti mu smrtna kazna ili doživotni zatvor, piše agencija AFP.

Istraga je pokazala da je u svojoj torbi legalno nosio oružje kojim je počinio zločin, a istražitelji zasad misle da je djelovao sam, ali ne isključuju mogućnost da je napad bio teroristički čin.

Marlin Ritzman, specijalni agent savezne policije (FBI) u Anchorageu rekao je na tiskovnoj konferenciji da je Santiago u studenom došao u njegov ured i rekao da mu um kontrolira američka obavještajna služba. Bio je predan lokalnoj policiji koja ga je uputila na liječnički pregled na psihološku evaluaciju, piše Reuters. 'Santiago je imao terorističke misli i vjerovao je da na njega utječe ISIS (takozvana Islamska država)', rekao je policijski zapovjednik iz Anchoragea Chris Toley.

Pištolj koji je imao kod sebe kada je došao na mentalnu evaluaciju bio mu je vraćen u prosincu, rekao je Toley novinarima. Dužnosnici u Anchorageu rekli su da je oružje bilo vraćeno Santiagu jer je bilo procijenjeno da nije mentalno bolestan.

Policijski zapovjednik ne zna je li upravo tim oružjem optuženi počinio ubojstva.

Santiago je imao povijest nekontroliranog ponašanja i sada se istražuje je li njegova mentalna bolest igrala ulogu u ubojstvima koja je u petak počinio u zračnoj luci u Fort Lauderdaleu. Prema spisima iz suda, on je rekao agentima da je planirao napad i kupio je kartu u jednom smjeru za Floridu.

Ubojica je bio na psihijatrijskom liječenju

U Fort Lauderdale stigao je letom iz Aljaske preko Kanade s prijavljenim pištoljem u torbi koju je predao kao prtljagu, a što američki zakon dopušta. Svoju je torbu preuzeo po dolasku i otišao u zahod kako bi napunio pištolj nakon čega je izašao i pucao. Ubio je pet osoba, a ranio šest drugih.

'Santigao je pucao ciljajući žrtvama u glavu sve dok nije potrošio svo streljivo', rekao je savezni državni odvjetnik. Hodao je i svoje žrtve ubijao metodički, napisali su istražitelji.

Sam je prošao bez ozljeda jer policajci nisu ispalili niti jedan metak prije uhićenja.

Santiagov brat Bryan Santiago Ruiz rekao je za New York Times da je njegov brat bio u psihijatrijskoj bolnici tek nekoliko dana i nije nakon otpuštanja dobio nikakvo dodatno liječenje. Esteban Santiago pridružio se Nacionalnoj gardi u Portoriku 2007., a tri godine poslije bio je poslan u Irak, gdje je, kako navodi njegova obitelj, pokazao prve znakove mentalne bolesti.