PARADA PONOSA U BEOGRADU

Policija pretukla brata premijera Vučića

28.09.2014 u 19:47

  • +3

Gay Pride u Beogradu

Izvor: Reuters / Autor: reuters

Bionic
Reading

Povorka u okviru Parade ponosa prošetala je oko 13 sati glavnim beogradskim ulicama. Jake policijske snage su zatvorile širi centar grada, gdje incidenata nije bilo. Najteži incident dogodio se prije početka parade kada je policija pretukla brata premijera Vučića

Sudionicima mimohoda koji su krenuli ispred zgrade srbijanske vlade pridružio se i gradonačenik Siniša Mali, pozivajući građane da pokažu kako prijestolnica Srbije poštuje različitosti i da je kozmopolitski i svjetski grad.

Za vrijeme mimohoda na ulicama je bilo uglavnom potpuno mirno, a prema prvim procjenama u povorci je sudjelovalo više stotina ljudi, među kojima mnogo osoba iz javnog i političkog života.

Povorci su se pridružili i veleposlanik SAD-a Michael Kirby, šef zastupnika oporbene Demokratske stranke u srbijanskom parlamentu Borko Stefanović, predsjednik Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović, a sudjelovanje je najavilo i četvero ministara u srbijanskoj vladi. Potpora sudionicima stigla je putem društvenih mreža i iz Hrvatske, od Zagreb Pridea.

Žandarmerija pretukla brata premijera Vučića

Predsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić potvrdio je danas da su pripadnici Žandarmerije pretukli njegovog brata Andreja Vučića i dva pripadnika njegovog osiguranja. Oni su pokušali proći trasom predviđenom za sudionike parade u središtu grada koju je osiguravala policija i odbili su pokazati osobne dokumente.

Vučić je rekao da je došlo do 'prekoračenja ovlaštenja', da su njegov brat i pripadnici njegovog osiguranja zadobili teže povrede, ali da neće biti privatnog gonjenja, kao i da se komandant Žandarmerije Milenko Božović ispričao.

Tijekom prijepodneva zabilježeno je još nekoliko incidenata - dvije intervencije policije u blizini Slavije gde je uhapšeno pet mladića, kao i zastoj na autoputu kod Arene jer su u jednoj traci ka gradu postavljene i zapaljene gume.

Beograd je jutros pod opsadom jakih policijskih snaga, na ulicama su i specijalna vozila s vodenim topovima, oklopna vozila i konjica, grad nadlijeće policijski helikopter, a u sporednim ulicama zabilježeno je nekoliko manjih incidenata, dok je policija dosad privela najmanje pet osoba.

Prema neslužbenim najavama, za sigurnost sudionika Parade ponosa brinulo je oko 7.000 policajaca i pripadnika žandarmerije raspoređenih u pet sigurnosnih prstenova, što su iznimne mjere jer se za doček visokih državnika primjenjuju mjere s tri sigurnosna prstena. Za promet su bile zatvorene sve ulice koje vode u gradsko središte.

Srbijanski premijer Aleksandar Vučić poručio je jutros u povodu Parade ponosa da ne smije biti nasilja jer se u Srbiji poštuju Ustav i zakoni. Nitko ne smije nikoga ugrožavati, nitko ne smije koristi nasilje protiv bilo koga i to je posao države, rekao je Vučić, koji je ranije priopćio kako nema namjeru sudjelovati u mimohodu.

Nekoliko tisuća ljudi je u središtu Beograda sinoć prosvjedovalo u povodu najavljene Parade ponosa zahtijevajući da se Pride ne održi, a prosvjednici su se zadržali u središtu grada do oko jedan sat polije ponoći, čekajući odluku o Prideu.

Prošle godine parada nije održana zbog procjene da bi mogla biti ugrožena sigurnost građana, a ona održana 2010. protekla je u krvavom obračunu policije s huliganima i ekstremistima.

Za razliku od prethodnih godina, danas je, u srbijanskoj javnosti neočekivano, nacionalistički pokret 1389 pozvao sve koji se protive održavanju Parade ponosa da se suzdrže od nasilja i da na dostojanstven i miran način pokažu da su protiv mimohoda pripadnika LGBT zajednice.