sumorne slike

[VIDEO] Policija patrolira pustim ulicama Španjolske: 'Virus ćemo pobijediti ujedinjeni'

15.03.2020 u 18:45

Bionic
Reading

Policijske patrole kruže u nedjelju pustim ulicama španjolskih gradova provjeravajući pridržava li se 47 milijuna stanovnika zabrane slobodnog kretanja kako bi se iskorijenio koronavirus. Na ulicama glavnog grada Madrida, koji ima stanovnika koliko Hrvatska, vide se rijetki prolaznici s vrećicama za kupnju ili u šetnji spsima. Svi oni pojedinačno hodaju tihim ulicama gdje su otvoreni samo supermarketi, ljekarne, kiosci, frizerski saloni i benzinske postaje.

U Španjolskoj je u nedjelju broj oboljelih skočio za 1.700 pa je sada zaraženo ukupno 7.800 osoba. Premijer Pedro Sánchez, koji je u subotu navečer objavio izvanredne mjere, rekao je prošli tjedan da bi nakon ponedjeljka broj oboljelih mogao dosegnuti 10.000.

U subotu navečer je koronavirus dijagnosticiran je njegovoj supruzi Begoñi Gómez koja je prije tjedan dana sudjelovala u velikom uličnom prosvjedu u povodu Dana žena. Zaražene su i dvije ministrice u vladi od kojih je jedna također sudjelovala u tom prosvjedu u Madridu.

Glavni grad je postao žarište s 3.544 oboljele osobe. Stanovnici poštuju poziv da ne izlaze na ulice. Na balkonima sjede kako bi udahnuli svježi zrak, napose starije osobe, najranjivije na zarazu. Oni rijetki prolaznici pažljivo se mimoilaze. Ispred pekare su tri osobe u koloni, a udaljenost među njima je četiri metra .

„Pridržavam se propisa. Izlazim samo kako bih prošetala psa“, kaže 33-godišnja Inés, zaposlenica jedne financijske kuće.

Ulicom u središnjem dijelu grada prolazi crni automobil Seat bez ikakvih oznaka ali s upaljenom plavom rotirkom. Zaustavio je mladića na biciklu s malim ruksakom. Policajac i policajka u civilu priopćili su mladiću kako mu prijeti kazna od nekoliko stotina eura zbog rekreiranja. No ipak su ga pustili bez kazne, uz upozorenje da odmah ode doma.

Slična je situacija u ostalim dijelovima Španjolske gdje policijska vozila s vidljivim oznakama patroliraju. U primorskim mjestima obilaze plaže te preko razglasa, na engleskom jeziku, pozivaju turiste da se vrate u hotele.

Španjolska je nakon Italije druga zemlja u Europi po broju oboljelih pa su zatvoreni svi objekti za razonodu kako situacija ne bi postala kao u Italiji gdje je umrlo više od 21.000 osoba.

Što situacija postaje teža, iz ljudi izlazi ono najbolje. Solidarnost se primjećuje na svakom koraku. Andrea, 34-godišnja stanovnica spušta se u stubište kako bi nalijepila papir s porukom starijim osobama: "Treba li vam otići u kupnju ili bilo što drugo javite mi se". Uz ostavljeni broj mobitela.

Nakon što je britanski sportski dopisnik BBC-ja obolio u Madridu i tri dana leži u krevetu, desetak drugih stranih dopisnika ponudilo mu je pomoć.

Milijuni stanovnika su u subotu navečer izašli na prozore i balkone pa pljeskali ili udarali žlicama o tave u znak potpore liječnicima i medicinskim sestrama koji nastoje izliječiti bolesne, riskirajući pri tom svoje zdravlje.

Nogometni stadion Athletica u sjevernom gradu Bilbau zasvijetlio je s porukom „Hvala vam što brinete o nama“. Akcija organizirana preko društvenih mreža mogla bi se nastaviti i ove večeri.

Sve velike novine izašle su u nedjelju u omotu s porukom: “Ovaj virus ćemo pobijediti ujedinjeni”.