malverzacije s nekretninama

Policija objavila detalje kako je tekla 'muljaža' na Braču

  • Autor: An. S.
  • Zadnja izmjena 14.10.2021 16:50
  • Objavljeno 14.10.2021 u 16:47
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Ivana Ivanovic/PIXSELL

U koordinaciji s USKOK-om, Služba organiziranog kriminaliteta PU splitsko-dalmatinske dovršila je kriminalističko istraživanje nad šest osoba zbog postojanja osnovane sumnje u počinjenje kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti, poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti, pomaganja u zlouporabi položaja i ovlasti, krivotvorenja službene ili poslovne isprave, poticanja na krivotvorenje službene ili poslovne isprave, krivotvorenja isprave te poticanja na krivotvorenje isprave

Kriminalističkim istraživanjem obuhvaćeni su: 62-godišnjakinja, dva 50-godišnjaka, 35-godišnjak i dva 33-godišnjaka, svi hrvatski državljani.

Kako je tportal već pisao u ovom kriminalnom pothvatu zasad je osumnjičena bivša šefica županijskog Upravnog odjela za prostorno uređenje i graditeljstvo, ispostave u Supetru, Snežana Bralić, Tonći Kelam, preko kojega se odvijao velik dio malverzacija - te zasad neimenovani geodet koji je izrađivao lažne snimke i podloge, kao i arhitekt koji je na osnovi njih radio 'snimke izvedenog stanja'

Kako je policija priopćila kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je postojanje osnovane sumnje da je u razdoblju od 2. travnja 2014. do 11. listopada 2021. , sukladno prethodnom dogovoru s 50–godišnjim vlasnikom nekretnina na području Brača, pet osoba svojim postupanjem omogućilo da suprotno zakonu ishodi najmanje pet rješenja o izvedenom stanju, kojim su legalizirane navodne građevine na zemljištima koja se nalaze izvan građevnog područja, a taj dio je prostornim planom označen kao zaštićeni prostor.

Naime, 50-godišnjak, 35 -godišnjak i dva 33-godišnjaka izrađivali su arhitektonske i geodetske snimke u kojima su lažno ucrtavali da se na nekretninama - zemljištu u vlasništvu 50-godišnjaka, nalaze slobodnostojeće - manje zahtjevne nezavršene stambene zgrade ili zgrade stambeno-poslovne namjene, iako su znali da na nekretninama nije bilo takvih zgrada, tj. nije bilo zgrada koje su se mogle ozakoniti, odnosno znali su da se radi o maketama zgrada.

Snimke su izrađivali znajući da će ta dokumentacija biti predana u rad uredu zaduženom za donošenje rješenja o izvedenom stanju, a nakon toga je 62-godišnjakinja, državna službenica, zaposlenica ureda, koristeći ovlaštenja koja proizlaze iz radnog mjesta, bez obavljanja očevida sačinjavala zapisnike u kojima je neistinito navodila kako stanje na terenu odgovara priloženim snimkama, te iako nisu bili ispunjeni zakonski uvjeti u pet predmeta provela postupke i izdala pet rješenja o izvedenom stanju, na koji je način ozakonila navodne zgrade i samostojeće objekte, te time izravno utjecala na značajno povećanje vrijednosti nekretnina.

Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je postojanje sumnje da je 62-godišnjakinja, kao službena osoba iskoristila svoj položaj i ovlasti i time drugom pribavila znatnu imovinsku korist tako što je u više navrata u službene isprave unijela neistinite podatke i svojim potpisom ovjerila takve isprave i uporabila ih u službi kao da su istinite, pa da je time počinila kaznena djela zlouporabe položaja i ovlasti te krivotvorenja službene ili poslovne isprave.

Milna

Izvor: Cropix / Autor: Duje Klaric / CROPIX

Nadalje je utvrđeno postojanje osnovane sumnje  da je 50-godišnjak potaknuo naprijed navedenu službenu osobu da, s ciljem da drugom pribavi korist, iskoristi svoj položaj i ovlasti i da kao službena osoba u službene isprave unese neistinite podatke i svojim potpisom i službenim pečatom ovjeri takve isprave i uporabi ih u službi, kao da su isitnite pa da je time počinio kaznena djela poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti te poticanja na krivotvorenje službene ili poslovne isprave.

Također je utvrđeno postojanje osnovane sumnje da su u istom vremenskom periodu 35-godišnjak i 50-godišnjak pomogli službenoj osobi da s ciljem da drugom pribavi korist iskoristi svoj položaj i ovlast pa da su time počinili kazneno djelo pomaganja u zlouporabi položaja i ovlasti.

Nadalje je utvrđeno postojanje osnovane sumnje da je naprijed navedeni 50-godišnjak potaknuo dvojicu 33-godišnjaka da izrade lažnu ispravu s ciljem da se takva isprava uporabi kao prava i takvu ispravu nabavio radi uporabe.

Jedan 33-godišnjak je izradio lažnu ispravu, dok je drugi 33-godišnjak pomogao prvom da se takva isprava uporabi kao prava čime su počinili kazneno djelo krivotvorenja isprave, a navedeni 50-godišnjak kazneno djelo poticanja na krivotvorenje isprave.

Policijski službenici PU SD proveli su dokazne radnje pretrage doma i drugih prostorija, ureda, kojom prigodom su izuzeti predmeti koji se povezuju s izvršenjem navedenih kaznenih djela (PC-i, laptopi, mobiteli i dr.). Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja uz kaznenu prijavu USKOK-u osumnjičenici su predani pritvorskom nadzorniku.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!