uhićeno najmanje šest osoba

Pao uhodani lanac za urbanističke malverzacije na Braču, policajcima pomogla i francuska tajna služba, a evo što kaže načelnik Milne kojemu su zbog prijave prijetili smrću

13.10.2021 u 13:32

Bionic
Reading

Najmanje šest osoba uhićeno je na širem splitskom području u srijedu ujutro u akciji policije i PNUSKOK-a u sklopu istrage urbanističkih malverzacija na otoku Braču, prije svega na području Milne, gdje su na najmanje deset lokacija fiktivno legalizirani i potom lažno srušeni bespravni objekti tik uz more te izdane 'zamjenske' građevinske dozvole za novu gradnju u zabranjenom području

U ovom kriminalnom pothvatu zasad je osumnjičena bivša šefica županijskog Upravnog odjela za prostorno uređenje i graditeljstvo, ispostave u Supetru, Snežana Bralić, Tonći Kelam, preko kojega se odvijao velik dio malverzacija - te zasad neimenovani geodet koji je izrađivao lažne snimke i podloge, kao i arhitekt koji je na osnovi njih radio 'snimke izvedenog stanja'.

Identitet šeste uhićene osobe zasad se ne spominje, ali postoji otvorena mogućnost da se radi o poznatom splitskom odvjetniku, navodno mozgu cijele operacije čije se ime pojavljuje na brojnim dokumentima.

Milna Izvor: Cropix / Autor: Duje Klaric / CROPIX

Uhodani sustav prevare bio je zapravo jednostavan: uhićeni su falsificiranim dokumentima prikazivali da su se u netaknutim bračkim uvalama prije lipnja 2011. godine nalazili bespravni objekti, potom bi ih legalizirali, zatim prijavili njihovo uklanjanje i na koncu zahtijevali - i dobili - zamjenske građevinske dozvole za nove objekte. Većinu ovih dokumenata potpisivala je uhićena Snežana Bralić.

Takve dozvole potom bi prodavali dalje. Samo za jednu od njih dobili su čak 1,9 milijuna eura, što je donekle razumljivo jer se radi o lokacijama na kojima je gradnja odavno strogo zabranjena.

U istragu se svojedobno uključila francuska tajna služba DGSE te je hrvatske kolege upozorila na mogućnost da se kroz kupnju ovih parcela zapravo pere novac.

Prvu kaznenu prijavu u ovom slučaju još 2019. godine podnio je načelnik Milne Frane Lozić (SDP), koji je za tportal prokomentirao uhićenja:

'Dvije godine se čekalo da sustav profunkcionira, ali moram pohvaliti splitsku policiju koja je pročešljala cijelu planinu dokumenata. Radi se o ogromnom poslu, zadovoljstvo je nakon tolike muke vidjeti da se nešto kreće', kazao nam je Lozić.

Upravo zbog razotkrivanja ovog kriminala on je sustavno primao različite prijetnje, između ostalog da je 'sebe pokopao, a ako još jednom progovori, da će zakopati i svoje dijete'. U ožujku ove godine ispod vjetrobranskog stakla pronašao je zalijepljenu osmrtnicu, a nakon što su mediji počeli opsežno izvještavati o cijelom slučaju, prijetnje su prestale stizati. No počinitelji nikada nisu pronađeni.

Načelnik bračke općine za tportal je podijelio strahovanja da bi veliku financijsku štetu zbog ovog slučaja na koncu mogla pretrpjeti sama Republika Hrvatska. 'Strahujem od mogućnosti da francuski i drugi strani državljani, koji su od uhićenih kupovali 'zamjenske' građevinske dozvole, nekim slučajem dokažu da su to činili u dobroj vjeri. U tom slučaju nije nerealno da će pokrenuti proces traženja odštete od države', kazao nam je Lozić.

Uhićenja u Splitu i okolici te na otoku Braču službeno je potvrdio i USKOK, objavivši da se hitne dokazne radnje provode u suradnji s Policijskom upravom splitsko-dalmatinskom:

'Navedene radnje koje se provode u Splitsko-dalmatinskoj županiji odnose se na šest osoba za koje se osnovano sumnja da su počinile kaznena djela protiv službene dužnosti. USKOK će nakon ispitivanja osumnjičenika donijeti odluku o daljnjem postupanju u predmetnom slučaju, o čemu će pravodobno obavijestiti javnost', objavio je USKOK.