zato što je maloljetan

Policija neće goniti sina Ramzana Kadirova zbog premlaćivanja zatvorenika

04.10.2023 u 15:41

Bionic
Reading

Sin čečenskog lidera Ramzana Kadirova neće pravno odgovarati za premlaćivanje bespomoćnog zarobljenika, objavili su u srijedu mediji

U rujnu je čečenski lider postavio na mrežu video snimku koja prikazuje njegova 15-godišnjeg sina Adama kako brutalno tuče zatvorenika koji se ne može braniti i pritom je izjavio da se zbog toga ponosi svojim sinom. Žrtva je 19-godišnji Rus uhićen u svibnju jer je javno spaljivao Kuran u Volgogradu, a naknadno je premješten u zatvor u Čečeniju, rusku republiku u kojoj je većinsko stanovništvo muslimanske vjeroispovijesti.

Policija u Groznom, glavnom gradu Čečenije, zatvorila je slučaj protiv Adama Kadirova uz obrazloženje da je riječ o maloljetnoj osobi, prenosi u srijedu Baza, kanala srodan aplikaciji Telegram. Roditelji su odgovorni za postupke svoje djece prema ruskom kaznenom pravu. Međutim, nema nikakvih izvješća da je otvorena istraga protiv Ramzana Kadirova.

  • +6
Ramzan Kadirov Izvor: EPA / Autor: MAXIM SHIPENKOV

Objavljena video snimka izazvala je snažne reakcije u Rusiji, ne samo iz skupina za zaštitu ljudskih prava već i krajnje desnih nacionalista koji pozivaju da Kadirov bude sudski gonjen zbog toga. Međutim, Kadirov je prošli tjedan bio u gostima kod ruskog predsjednika Vladimira Putina koji ga je javno primio i hvalio. Borci za ljudska prava godinama optužuju 46.godišnjeg Kadirova za teška kršenja ljudskih prava kao što su otmica, mučenja i ubojstvo.