PRISKRBIO SI 136.000 KUNA?

Policija na poticaj medija istražuje Valtera Flegu

29.04.2013 u 15:30

Bionic
Reading

Isplata plaća u gradskoj upravi Buzeta postala je top tema u predizbornoj kampanji na istarskom poluotoku. Naime, buzetskog gradonačelnika i IDS-ovog kandidata za župana Valtera Flegu te aktualnog dogradonačelnika i kandidata za Flegina nasljednika na čelu Buzeta Sinišu Žulića mediji prozivaju za malverzaciju u isplati naknada i dodataka, čime si je Jakovčićev favorit u utrci za župana i najveći Kajinov suparnik navodno priskrbio oko 136 tisuća kuna

'Ako žele 30 dana pred izbore mijenjati pravila, u redu, al' neka nam jave'

'Cijelo vrijeme govorim kako je moja plaća u skladu sa Zakonom, što je ocijenila i Državna revizija od koje je Grad Buzet dobio čistu peticu. Sve što je poduzimano prilikom definiranja plaća usklađeno je s jasnim i nedvosmislenim stavom Ministarstva uprave iz 2010 godine. Interesantno je da su svi podaci o mojoj plaći dostupni javnosti još otpočetka, a da se ta tema pokušava aktualizirati 30 dana prije izbora. Mogu samo pozvati Ministarstvo uprave i Državnu reviziju da se dogovore. Ako netko želi usred izborne kampanje mijenjati pravila
igre, nema problema, samo neka nam to na vrijeme javi i mi ćemo se i tih novih pravila pridržavati. Umjesto podmetanja i politikantstva, pozivam još jednom sve kandidate i stranke da ljudima ponudimo konkretne programe i rješenje za izazove koji su pred nama', izjavio je gradonačelnik Buzeta Valter Flego.

U jeku predizborne kampanje Flegu se tako optužuje za isplatu petpostotnog dodataka slijedom zvanja magistra znanosti i 15-postotnog uvećanja gradonačelničke plaće na ime troška pripreme za sudjelovanje u protokolarnim događanjima, odnosno da je zakonsko smanjenje plaće 2010. zaobišao donošenjem Pravilnika koji mu je, kroz ove dvije naknade, omogućio veću plaću od one koju propisuje Zakon o plaćama u lokalnoj i regionalnoj samoupravi.

Slučaj trogodišnjih isplata plaća buzetskog gradonačelnika, koji je nakon Jakovčićeve potvrde na europskim izborima da 'suvereno vlada Istrom', po procjeni nekih analitičara, favorit nadolazećih izbora, navodno je zainteresirao i 'nadležne institucije' DORH i USKOK.

Glasnogovornica PU istarske Nataša Vitasović potvrdila je da, 'potaknuti medijskim napisima, policijski službenici u suradnji sa Županijskim državnim odvjetništvom provode izvide radi provjere objavljenih navoda', no kako nam veli buzetski dogradonačelnik Siniša Žulić, i njega zanima kako se ti izvidi provode jer, kaže, nitko od policije nije bio u buzetskoj gradskoj upravi zadnjih dana.

Ističe kako u gradskoj upravi Buzeta imaju najmanje plaće u Istri te da svi djelatnici i dužnosnici, uključujući i gradonačelnika Valtera Flegu, u gradskoj upravi primaju plaću sukladno važećim zakonima Republike Hrvatske.

'Svake godine poslovanje Grada Buzeta provjerava Državna revizija koja prolazi kroz sve aspekte poslovanja Grada Buzeta, s naglaskom na financijskim aspektima, uključujući i isplate plaća. Tijekom svojih izvida državna revizija izričito je zatražila podatke o isplatama plaća za gradonačelnika i zamjenike gradonačelnika, koje smo im, naravno, dostavili', veli buzetski dogradonačelnik.

Pojašnjava da je Državna revizija ocijenila rad gradske uprave grada Buzet 'ocjenom bezuvjetan', što je u rangu 'čiste petice', kojom je jasno rečeno, ističe Žulić, da državna revizija nema ama baš nikakve primjedbe na bilo koji aspekt rada Grada Buzeta.

'Također, prema mišljenju Ministarstva uprave od 27. rujna 2010. godine, izražen je jasan stav da 'gradonačelniku koji svoju dužnost obavlja profesionalno pripada pravo na plaću, a ostala prava iz rada navedene osobe ostvaruju na način i u opsegu utvrđenom odlukom Gradskog vijeća. Odlukom Gradskog vijeća grada Buzeta kojom se definira plaća gradonačelnika definirano je da se ostala prava ostvaruju sukladno Pravilnika o radu, pa tako i pravo na dodatke na plaću', pojasnio je Žulić zaključivši da su, prema tome, odluka kojom je definirana plaća gradonačelnika Buzeta, kao i ostala prava sukladno Pravilniku, u potpunosti u suglasnosti s mišljenjem Ministarstva uprave.

Naime, kako to vide u buzetskoj gradskoj upravi, pravo na plaću proizlazi iz Zakona o radu, a prava iz rada dužnosnici ostvaruju u skladu s općim propisima ili Pravilnikom o radu kojeg donosi lokalna samouprava. Dodaci na plaću, smatraju, nisu pravno normirani Zakonom o plaćama lokalnih dužnosnika, pa samim tim Flego taj zakon nije mogao niti kršiti.