PRIMJENA ZAKONA U VRLETIMA MOSEĆA

Policija lovila pastira bez radne dozvole

Bionic
Reading

Ramiz Karajko, 18-godišnji Bošnjak iz mjesta Goleš pokraj Travnika, pronađen je od policijske patrole u petak u selu Žitnić na vrletima planine Moseć u blizini Drniša. Policajci su ga zatekli u poslu, pa su poduzeli hitnu akciju

“Spektakularno” je priveden na kriminalističku obradu te potom prekršajnom sucu koji mu je zbog rada na crno odredio mjeru protjerivanja i godinu dana zabrane ulaska u Hrvatsku. A što je to mladi državljanin BiH radio u suroj planini, u čemu su ga policajci zatekli?, piše Slobodna Dalmacija

Ramiz je u nezakonitoj raboti toga kišnog jutra “pao” kao pastir! Naime, uhvaćen je u radu na crno čuvajući stado krava u vlasništvu obitelji 73-godišnje invalidne i teško bolesne starice Ane Mujan iz Žitnića.

U obitelji Mujan, koja je Ramiza u kratkom vremenu prihvatila doslovno kao ravnopravnog člana svoje obitelji, uhićenje i protjerivanje izazvalo je ogorčenje i tugu, jednako kao kod većine stanovnika Žitnića.

Ipak, nemaju svi seljani takav stav. Iz zavisti, iz zloće ili možda iz čvrste želje za poštovanjem hrvatskih zakona, policiji su neki seljani dojavili za Ramiza. Upravo je zato Ramiz, iako vrijedan, pošten i marljiv, bio priveden.

Nakon što je uhićen, obitelj Mujan spremno mu je ponudila plaćanje svih kazni. No, Ramiz je to odbio te je dragovoljno pristao na izgon i zabranu ulaska u Hrvatsku u trajanju od godinu dana.

- Došao je nedavno u Drniš i raspitivao se o radu na bilo kakvim poslovima -kazala nam je starica Ana Mujan.

- Moj ga je sin Branko doveo u našu kuću. Primio je na sebe čobanske poslove i onako pošten, postao je član naše obitelji. Smješten je u sobu koju je uredio po svojem ukusu. Živio je zajedno s nama i od naknade je čak platio vozački ispit koji je uspješno položio u Zenici, gdje ima majku, četvero braće i sestru.

Redovito im je slao novčanu pomoć, dok je od posljednje nadnice otišao privatnom zubaru u Drniš te je uzeo mjeru za umjetno zubalo. Nije mi jasno komu je smetao i zašto je zakon tako neumoljiv baš prema njemu, a ima ih tisuće kao što on i samo ih je nevolja nagnala na takve stvari - dodala je starica Ana.

U trenutku Ramizova privođenja, mnogobrojna obitelj Mujan plakala je od tuge. Policajcima je također bilo neugodno, dok je Ramizova ljubimica, Brankova šestogodišnja kći Mia, nakon što je odveden, satima grcala u suzama.

Nakon izricanje presude, Ramiz se vratio još posljednju noć, prespavati kod Mujanovih. Večer prije odlaska, u domu Mujanovih vladala je tuga. Blagovalo se u tišini, nakon čega je Ramiz otišao u svoju sobu i spremio stvari.

Rano ujutro, prije svitanja, rastao se sa svojom drugom obitelji i zaputio se na obližnju željezničku postaju čekajući vlak za Split i potom dalje autobus za Zenicu. Srdačno se pozdravio s prometnikom, ušao u vagon, stao na prozor i još jednom pogledao planinu Moseć i u daljini kuću obitelji Mujan.

- Hvala na svemu i želim vam svako dobro - doviknuo je s prozora mašući, a mi njemu da se čuva:

- Sretan put, Ramize i, molim te, ne naginji se kroz prozor.