POTVRĐENO

Policija kazneno prijavila Marija Banožića

08.12.2023 u 12:24

Bionic
Reading

Policijska uprava vukovarsko-srijemska podnijela je kaznenu prijavu protiv bivšeg ministra obrane Maria Banožića zbog izazivanja prometne nesreće, izvijestili su u petak iz PU.

Ne navodeći Banožićev indentitet, policija navodi kako je je nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja protiv osumnjičenika (1979.) podnijela kaznenu prijavu Općinskom državnom odvjetništvu u Vinkovcima zbog kaznenog djela izazivanja prometne nesreće.

Kazneno djelo za koje je prijavljen osumnjičenik, policija je kvalificirala u konzultaciji s nadležnim državnim odvjetništvom, a temeljem činjenica koje su utvrđene na mjestu događaja, ali i temeljem prikupljenih naknadnih saznanja.

Također, zbog počinjenog prekršaja iz članka 163. st. 1. (nekorištenje pojasa) Zakona o sigurnosti prometa na cestama, osumnjičeniku je uručena obavijest o počinjenom prekršaju.

Prometna nesreća u kojoj je sudjelovao ministar Banožić Izvor: Cropix / Autor: Ivan Peric

Podsjetimo, Jutarnji list je danas jvio kako je u strogo kontroliranoj tajnosti prijava doputovala je do zgrade Državnog odvjetništva u Vukovaru. Taj nužan zakonski potez vinkovačke policije uslijedio je s priličnim odmakom, odnosno šesti dan od njegova otpuštanja iz osječke bolnice.

Banožić se 11. studenog na izlazu iz Vinkovaca, neoprezno pretječući teretno vozilo, izravno sudario s kombi vozilom koje je nailazilo iz suprotnog smjera. Vozač kombija Goran Šarić poginuo je na mjestu, a Banožić je s teškim ozljedama prevezen u vinkovačku bolnicu, a potom u KBC Osijek, odakle je pušten na kućno liječenje.

Ubrzo nakon završetka istrage policije i DORH-a premijer Andrej Plenković razriješio je Banožića dužnosti ministra obrane.