pravomoćna presuda

Policija iz Mostara kreće u štrajk upozorenja; duguju im 2 milijuna eura za tople obroke i prijevoz

10.11.2021 u 12:12

Bionic
Reading

Pripadnici policije Hercegovačko-neretvanske županije sa sjedištem u Mostaru u srijedu su štrajkom upozorenja tražili isplatu dugovanja u iznosu većem od 2 milijuna eura, a vlada je tim potezom razočarana i tvrdi da je početkom godine poboljšan status policajaca

Jednosatni štrajk predstavnici sindikata nazvali su upozorenjem i najavom općeg štrajka ukoliko vlada Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) ne ispuni njihove zahtjeve.

"Vrlo smo jasni, tražimo isplatu 4 milijuna maraka (oko 2 milijuna eura) kako je to ranije dogovoreno", rekao je član vodstva Sindikata policije HNŽ Fadil Čustović.

Sindikati očekuju da vlada donese odluku o isplati tih dugovanja iz ovogodišnjeg proračuna, rekao je.

Policajcima u HNŽ-u godinama nisu isplaćivani puni iznosi naknada za troškove toplog obroka i prijevoza, zbog čega su tužili vladu i dobili pravomoćne presude u iznosu od 2 milijuna eura.

Vlada Hercegovačko-neretvanske županije u srijedu je izrazila zabrinutost zbog poteza sindikata navodeći da je s njima potpisan novi kolektivni ugovor kojim je predviđeno povećanje plaća za 5 posto u sljedeće tri godine.

"Podsjećamo kako je novi Kolektivni ugovor s policijskim sindikatom potpisan u ožujku ove godine i kako je njime dodatno poboljšan materijalno-pravni status djelatnika MUP-a HNŽ-a u odnosu na povećanja policijskih plaća u tri proračunske godine za po 5 posto", navodi se u priopćenju vlade HNŽ-a.

Vlada je javno pozvala sindikate na nastavak socijalnog dijaloga.